Israël presenteert songfestivalliedje ‘Hurricane’

Eurovisie Songfestival Israël (EBU)

Israël heeft in eigen land tijdens een rechtstreekse televisieuitzending het liedje ‘Hurricane’ gepresenteerd. Hiermee hoopt de 20-jarige zangeres Eden Golan hoge ogen te gooien op het Eurovisie Songfestival in Malmö. Het nummer is een alternatief voor twee eerdere inzendingen die door de European Broadcasting Union (EBU) te politiek waren bevonden.

‘Hurricane’ is een bewerking van ‘October Rain’, dat Israël in eerste instantie instuurde, maar werd afgekeurd. De melodie bleef hetzelfde, maar de oorspronkelijke tekst is flink aangepast. De woorden october rain, die zouden verwijzen naar de aanslagen van 7 oktober, zijn verdwenen. Ook verwijzingen naar de slachtoffers van de aanval zijn niet langer te horen. De EBU had al laten weten dat deze nieuwe Israëlische inzending de toets der kritiek kon doorstaan.

Boycot

Activisten uit een aantal landen, waaronder Nederland, IJsland en Zweden, hadden protest aangetekend tegen Israëlische deelname vanwege de oorlog in Gaza. Petities om het land te weren, kregen echter nauwelijks steun van het publiek. Wel haalde Israël na de bezwaren van de EBU tegen de songteksten, alles uit de kast om het songfestivalliedje aan te passen. Zelfs president Yitzhak Herzog vond de kwestie van nationaal belang en mengde zich in de discussie. Volgens hem moest Israël hoe dan ook op het Eurovisie Songfestival staan. “Vooral in een tijd waarin degenen die ons haten ons eruit proberen te duwen en de staat Israël op elk podium willen boycotten. Israël moet zijn stem laten horen met opgeheven hoofd en zijn vlag hijsen op elk mondiaal forum, vooral dit jaar.”

Eden Golan staat op 9 mei in de tweede halve finale van het liedjesfestijn in Malmö. Tijdens die voorronde is ook het aanstekelijke liedje ‘Europapa’ van Joost Klein te horen. De wedkantoren plaatsen Israël in de top tien van mogelijke winnaars. Kroatië staat al wekenlang op de eerste plaats bij de bookmakers. Joost Klein staat op de vijfde plek. Israël heeft het Eurovisie Songfestival vier keer gewonnen: in 1978 en 1979, in 1998 en in 2018.

Categorie: | |

Home » Nieuws » Israël presenteert songfestivalliedje ‘Hurricane’