Israël toont interesse in Surinaamse olievelden en goudmijnen

CDS

Voor Stevanus Noordzee, de niet-residerende ambassadeur van Suriname voor Israël, was het maandag zover: hij heeft zijn geloofsbrieven aangeboden aan president Yitzhak Herzog van Israël. Dat deed hij in Jeruzalem, waar zijn land eerder beoogde een ambassade te vestigen. De president vroeg Noordzee of zijn land niet nog alsnog wil overwegen een ambassade in de Israëlische hoofdstad te openen. Ook heeft Israël interesse in de Surinaamse olievelden en goudmijnen. Het voormalige wingewest kan nieuwe investeerders momenteel goed gebruiken.

Samenwerking

De ontmoeting vond plaats in de presidentiële woning van Herzog, waar de twee enige tijd met elkaar spraken. In mei 2022 had Noordzee al een kopie van zijn geloofsbrieven aangeboden aan de chief of protocol van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Israël. Nu ging het om de echte brieven. Tijdens het gesprek ging het over samenwerking op het gebied van zorg en landbouw. Herzog maakte bekend dat zijn land interesse heeft in de Surinaamse goudmijnen en olievelden. Die laatste moeten nog verder worden ontwikkeld en geëxploiteerd.

Ambassade openen

Verder wil Herzog een bezoek aan Suriname brengen en vroeg hij Noordzee of Suriname het openen van een ambassade wil heroverwegen. Vorig jaar ontstond in Paramaribo tumult toen minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken in Israël was en in het bijzijn van zijn Israëlische collega aankondigde dat er een Surinaamse ambassade in Jeruzalem zou komen. De minister overviel thuis velen met zijn uitspraken en jaagde de moslims tegen zich in het harnas. Eerder had Ramdin al aangegeven dat het project waarschijnlijk niet door zou gaan.

Afspraken

Noordzee kon Herzog geen toezeggingen doen. Wel zijn er afspraken gemaakt. ‘Gestreefd wordt naar een duurzame samenwerking ter ontwikkeling van wederzijdse mogelijkheden voor samenwerking tussen de wederzijdse private sector en andere potentiële vormen van samenwerking gerelateerd aan gemeenschappelijke interesse en belang’, aldus een Surinaams overheidsbericht. De standplaats van de niet-residerende ambassadeur is en blijft voorlopig dus Paramaribo.

Banden uitbouwen

Sinds enige jaren werken Suriname en Israël aan het uitbouwen van diplomatieke banden. Beide landen hebben belangen: zo wil Suriname profiteren van Israëlische investeringen, landbouwtechnieken, ICT en andere know how. Israël is daarentegen op zoek naar internationale erkenning van Jeruzalem als hoofdstad. Naast dat de Amerikaanse president Donald Trump uit ideologische redenen de ambassade verplaatste van Tel Aviv naar Jeruzalem, heeft nog geen enkel ander groot land dit aangedurfd.

Het zwarte goud

De regering Santokhi, die dankzij het beleid van de vorige regering zit opgescheept met grote economische uitdagingen, is na haar aantreden doorgegaan met het uitbouwen van de relatie met Israël. Alle hulp en investeerders zijn momenteel welkom in Suriname, want door de mondiale voedsel- en energiecrisis gaat het land gebukt onder nog meer economische problemen. Het voormalige Nederlandse wingewest is bezaaid met grondstoffen, waaronder goud, bauxiet en olie, het zwarte goud. Voor de kust werden enige jaren geleden grote olievelden gevonden. Santokhi wil deze te gelden maken.

Lees ook:
Santokhi: ‘Suriname heeft geen geld voor een ambassade in Israël’

“Er is geen budget voor het opzetten van een ambassade van Suriname in Israël,” zei Santokhi in de openbare vergadering van de nationale assemblee. Voorlopig houden de Surinamers hun zogeheten ‘niet-residerende ambassadeur’ Stevanus Noordzee aan. Hij zal de belangen van Paramaribo in Israël behartigen. “Noordzee zal blijven dienen, ondersteunen en inhoud geven aan de samenwerkingsrelatie, vanuit Suriname,” zei het staatshoofd in het parlement. 

Categorie: |

Home » Nieuws » Israël toont interesse in Surinaamse olievelden en goudmijnen