Santokhi: ‘Suriname heeft geen geld voor een ambassade in Israël’

YouTube

Het ziet er naar uit dat Suriname voorlopig toch geen ambassade opent in Israël. Volgens president Chadrikapersad Santokhi is er geen geld om een post in het land op te zetten. Met zijn mededeling trekt hij de stekker uit het project om in Jeruzalem een ambassade te openen. Vorige maand ontstond in Paramaribo tumult toen minister Albert Ramdin in Israël was en in het bijzijn van zijn Israëlische collega aankondigde dat er een Surinaamse ambassade in Jeruzalem komt. De minister overviel thuis velen met zijn uitspraken en jaagde moslims tegen zich in het harnas. Eerder had Ramdin al aangegeven dat het project waarschijnlijk niet door zou gaan.

Geen geld
“Er is geen budget voor het opzetten van een ambassade van Suriname in Israël,” zei Santokhi donderdag in de openbare vergadering van de nationale assemblee. Voorlopig houden de Surinamers hun zogeheten ‘niet-residerende ambassadeur’ Stevanus Noordzee aan. Hij zal de belangen van Paramaribo in Israël behartigen, maar zal geen ambassade aldaar opzetten. ‘Noordzee zal blijven dienen, ondersteunen en inhoud geven aan de samenwerkingsrelatie, vanuit Suriname,” zei het staatshoofd in het parlement. Minister Ramdin sloot zich daar even later bij aan.

Verwarring
Aan Santokhi waren vragen gesteld over de kwestie, die dus een paar weken geleden voor spanningen in zijn coalitie zorgde. Zo stelde coalitiepartner ABOP van vicepresident Ronny Brunswijk niet geïnformeerd te zijn door Ramdin. Die was in Israël en schudde toenmalig minister Yair Lapid van Buitenlandse Zaken de hand. In Israël kon de vlag uit, want na de Verenigde Staten, Honduras, Guatemala en Kosovo zou Suriname het vijfde land worden met een ambassade in de Israëlische hoofdstad. Omdat de Palestijnen het oosten van Jeruzalem claimen als hun hoofdstad blijven de meeste landen weg uit Jeruzalem en hebben ze hun ambassade in Tel Aviv gevestigd.

Moslims boos
Een paar weken terug kregen Santokhi en Ramdin niet alleen kritiek van Brunswijk, maar ook van partijgenoot en assembleelid Barkat Mohab-Ali. Hij dreigde uit de VHP-fractie in de Nationale Assemblee te stappen als er een ambassade zou worden geopend in Jeruzalem. Zijn telefoon stond naar eigen zeggen rood gloeiend. Verder vroeg de Islamitische Vereniging Ahmadiyyah Anjuman Isha’at Islam aan de regering om haar voornemen een ambassade in Jeruzalem te openen ‘in ernstige heroverweging te nemen’. Het hoofdbestuur vroeg ‘de nodige tact en wijsheid met betrekking tot dit gevoelige onderwerp te betrachten. De geschiedenis leert dat de kwestie-Jeruzalem in het Midden-Oosten een heel gevoelige kwestie en de bron van vele conflicten is geweest’. 

Lees meer:
Spanning in Suriname na uitspraak over ‘ambassade in Jeruzalem’

De Surinaamse minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken is in het nauw gekomen nadat hij maandag bekend maakte dat het land een ambassade wil openen in Jeruzalem. Met die uitspraak heeft hij zich de toorn van vicepresident Ronnie Brunswijk op de hals gehaald, die daags na Ramdins bezoek aan Israël zei dat diens gedane belofte niet is afgestemd binnen de regering. Brunswijk was verrast en eist uitleg van zijn coalitiegenoot.

Categorie:

Home » Nieuws » Santokhi: ‘Suriname heeft geen geld voor een ambassade in Israël’