Dé online community van Joods Nederland. 11 Heshvan 5779 · 20 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Israël verbiedt fossiele brandstofauto’s vanaf 2030

Nadat Denemarken onlangs al aangaf de verkoop van fossiele brandstofauto’s vanaf 2030 te willen verbieden, neemt Israël een vergelijkbare stap. Het is de bedoeling dat daar over twaalf jaar alleen nog maar elektrische personenvoertuigen rondrijden. Dit meldt Autoweek in een berichtHet Israëlische ministerie voor Energie wacht niet tot het verbod in 2030 in werking treedt, maar wil voor dat jaar stimuleren dat ondernemers en consumenten alternatieve vervoersmiddelen gaan gebruiken. Het plan moet aan het einde van dit jaar worden goedgekeurd door het Israëlische kabinet.

Zo komen er tweeduizend nieuwe laadpalen in heel Israël. Omdat het land klein is, verwacht de overheid dat de actieradius van de elektrische voertuigen voldoende zal zijn. Ook komt er een voordelige belastingregeling voor mensen die een elektrische auto aanschaffen: de belasting op dergelijke auto’s zal nagenoeg op nul uitkomen. Daarnaast werkt Israël aan een complete energietransitie, waarbij afscheid genomen zal worden van benzine, diesel en kolen als brandstofbronnen. Het land gaat vertrouwen op het aardgas dat onder de Middellandse Zee gevonden is en momenteel al naar boven gehaald wordt.

Israël is niet het eerste land dat met plannen komt om brandstofauto’s te verbieden, want Denemarken ging het land al voor. De Deense regering sprak eerder deze maand al woorden van gelijke strekking uit. Kopenhagen zet net als Jeruzalem in op 2030 als streefjaar. Ook Duitsland denkt hierover na. Nederland wil pas vanaf 2030 dat er alleen nog elektrische auto’s rijden en is daarmee losser. Frankrijk spreekt over 2040 en Noorwegen wil het doen in 2050. Naar verwachting is het volledig invoeren van elektrisch rijden in kleine landen makkelijker dan in grote landen. Dit heeft onder meer met de infrastructuur en actieradius voor en van de elektrische wagens te maken. Verder zijn er nog de investeringen en onkosten die gemaakt moeten worden.

In Israël wordt al veel geld geïnvesteerd in nieuwe autotechnieken. Ten noorden van Tel Aviv heeft de Israëlische regering een stuk snelweg aangelegd voor zelfstandig rijdende auto’s, onder meer voor het testen ervan. Vanaf 2019 mogen er in Israël taxi’s rondrijden die al bijna helemaal zelfstandig kunnen rijden. Ook zijn met name de Israëlische start-ups zijn interessant voor de auto-industrie. De kennis van de bedrijfjes is opgedaan in het Israëlische leger, het IDF. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X