Dé online community van Joods Nederland. 11 Heshvan 5779 · 20 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
C&A Duitsland haalt ‘neonazi-kleren’ terug

C&A in Duitsland heeft kinderkleding uit de schappen teruggehaald omdat die lijkt op kleren die neo-nazi’s graag dragen. Het gaat om zwarte hoodies met rode en witte strepen. In het midden staat ‘Division’ in Gotische letters beschreven. Klanten die de kleding in de winkels ontdekten, schrokken behoorlijk. In Duitsland is traditionele kinderkleding met kinderkleuren en -figuren de norm. Mensen sloegen op de hoodies op aan en laakten C&A 0p sociale media. Het modebedrijf heeft de kleren uit de zaken teruggeroepen en zijn excuses aangeboden.

Het was niet alleen de kleurencombinatie die kenmerkend is voor rechtsextremistische kleding, de kleuren deden denken aan die van de Rijksvlag uit de nationaalsocialistische tijd. Ook het woord ‘Division’ is vaker te zien op kleding van neo-nazi’s en rechtsextremisten. Het dagblad Tageszeutung verwijst in een artikel naar de rockband Division Germania of het neo-nazi-corps Division Franken uit het Frankenland. Niet alleen traditionele media, maar ook sociale media maakten melding van de omstreden kledingstukken. Zodra een klant de foto van de jumper op zijn Twitter-account had gedeeld, verontschuldigde het kledingconcern zich. Onmiddellijk volgde de belofte om de hoodie snel uit het assortiment te halen.

‘C&A heeft geen relatie met deze groepering. We waren ons niet bewust van de betekenis van deze letters en het was goed bedoeld. C&A positioneert zich duidelijk tegen racisme. We halen het sweatshirt meteen uit ons assortiment. Excuses voor deze fout,’ aldus het antwoord van het modeconcern op Twitter. C&A is niet het enige modebedrijf dat in de fout ging. Eerder dit haar haalde H&M kinderkleding uit de rekken weg na een fout op een reclameposter. Een donker jongetje droeg toen een groene sweatshirt met ‘the coolest monkey in the jungle’. Het is onbekend hoeveel schade H&M leed door deze fout. Hetzelfde geldt voor C&A.

In 2016 kwam C&A in een verkeerd daglicht te staan door zijn rol in de bange jaren ’40-’45. Topman Maurice Brenninkmeijer heeft bevestigd dat het bedrijf een fout oorlogsverleden heeft. Dat deed hij in een uitgebreid interview in de Duitse krant Die Zeit. De aanleiding voor het gesprek was een onderzoek en een boek over het verleden in de Tweede Wereldoorlog van C&A. Historicus Mark Spoerer maakte het in opdracht van de familie Brenninkmeijer. Hij werkte er sinds 2011 aan. Destijds verscheen een boek van de hand van Kai Bosecker, die al onthulde dat C&A tientallen panden van Joden had overgenomen. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X