Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Israël verwelkomt omstreden Duterte

De omstreden president Rodrigo Duterte van de Filipijnen is maandag in Israël aangekomen voor een vierdaags staatsbezoek. De Filipino is niet onomstreden omdat hij eerder opmerkingen maakte over de Sjoa. Hij vergeleek zichzelf met Hitler. Die had volgens hem drie miljoen Joden afgeslacht. Hij zou in navolging van de voormalige Duitse dictator drie miljoen drugsdealers en -gebruikers vermoorden. De hele Joodse wereld en Israël vielen over Duterte heen, die op zijn manier excuses maakte. Thans is hij te gast bij premier Benjamin Netanyahu, die graag zaken met hem wil doen. Het gaat beiden om wapen- en oliehandel. Duterte kondigde eerder al aan om naar Israël te komen.

Het Filipijnse staatshoofd bracht eerst een bezoek aan herinneringscentrum Yad Vashem in Jeruzalem, waar hij een krans legde voor de slachtoffers van de Sjoa. Vervolgens hield hij een korte toespraak. Hij noemde Hitler ‘krankzinnig’ en gaf opnieuw tekst en uitleg over zijn uitglijer uit 2016. “Ik kon me niet voorstellen dat een land een gestoorde leider gehoorzaamt,” zei Duterte. “Er is altijd een les te leren. Despoten en leiders die krankzinnigheid tonen, moeten worden gedumpt.” Volgens mensenrechtenorganisaties neemt de president het niet zo nauw met de mensenrechten: sinds zijn aantreden, ruim twee jaar terug, zijn er duizenden drugsdealers en drugsgebruikers omgebracht.

Israëlische mensenrechtenactivisten hebben president Reuven Rivlin (Likud) verzocht om Duterte niet te ontvangen. ‘Wij denken dat dit bezoek de reputatie van president Rivlin en zijn ambt zal schaden’, zo schrijven ze. Rivlin heeft gezegd er over na te denken, maar vooralsnog gaat de ‘meet and greet’ met Duterte wel door. Dezelfde activisten hebben eveneens geklaagd over de vrouwonvriendelijke houding die de Filipino heeft. Vorig jaar zei hij dat militairen die tegen terroristen moeten vechten vrouwen mogen verkrachten. Soldaten die dit doen, gaan vrijuit, aldus Duterte (73). Het omstreden staatshoofd heeft een ambtstermijn van zes jaar uit te dienen dat in 2022 afloopt. De Amerikaanse president Donald Trump behoort tot zijn vrienden, zo maakte Trump eerder duidelijk. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X