Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Weer Hatikva in moslimland voor judoka’s Israël

Voortaan gelden in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) dezelfde regels voor alle deelnemers aan judotoernooien in dat land. Dit heeft de judobond van het land besloten nadat de Internationale Judofederatie (IJF) een verbod instelde op internationale judowedstrijden in de VAE. Dit vanwege de discriminatie van Israëlische judoka’s, die van de Emirati’s geen nationale symbolen mochten dragen en ook geen recht hadden op het Israëlische volkslied, het Hatikva, bij winst. Het verbod van de IJF werkt: de VAE komt terug op zijn eerdere beleid. Alleen Tunesië, dat de Israëli’s hetzelfde behandelt, blijft in de ban.

De judobond van de VAE heeft in een brief toegezegd terug te komen op het eerdere beleid, zo schrijft de IJF op haar website. Daarmee keert het grandslamtoernooi van Abu Dhabi terug op de judokalender. Voortaan kunnen Israëlische atleten weer deelnemen onder eigen vlag en mogen ze luisteren naar het Hatikva wanneer er een gouden medaille is gehaald. De Israëlische judoka’s hebben een dubbel gevoel bij het besluit, omdat ze zich eerder niet goed begrepen voelden door de regering van hun land. Die raadde aan om niet naar Abu Dhabi te gaan omdat de symbolen van Israël daar verboden waren, maar de judoka’s wilden gewoon sporten en strijden, ongeacht de politieke consequenties. Ze gingen.

Uiteindelijk heeft de deelname van de Israëlische judoka’s ervoor gezorgd dat de IJF zich bewust werd van het onrecht dat hun in Abu Dhabi werd aangedaan. Mede daarom zou de internationale federatie haar besluit hebben genomen. In de VAE won de Israëli Tal Flicker goud in de categorie tot 66 kilogram. Hij protesteerde op het podium tegen de maatregelen door zachtjes het Hatikva te zingen terwijl de hymne van de IJF werd gezongen. Over twee weken is er opnieuw een internationaal judo-toernooi in Azerbeidzjan. Dat land maakt geen bezwaren tegen de deelname van Israëli’s onder eigen vlag en met eigen volkslied. Israël heeft goede banden met de Azeri’s.

Jonet-columnist Javier Guzman maakte zich vorig jaar boos over de situatie rond de Israëlische judoka’s en schreef er een column over.

  

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X