Dé online community van Joods Nederland. 11 Av 5778 · 23 juli 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Israël weert Al Jazeera: perskaarten ingetrokken

De Arabische nieuwszender Al Jazeera is niet langer welkom in Israël. De regering trekt alle perskaarten die aan journalisten zijn verstrekt in, het kantoor in Jeruzalem wordt gesloten en kabelbedrijven wordt gevraagd de zender niet meer door te geven.

De Israëlische minister van Communicatie, Ayoob Kara, kondigde dat aan tijdens een persconferentie. Hij zei dat de zender wordt gebruikt door groepen die aanzetten tot geweld. Wanneer de maatregelen precies van kracht worden, is onduidelijk.

De Israëlische premier Netanyahu dreigde Al Jazeera al eerder te weren uit het land, maar tot op heden waren die plannen weinig concreet.

Saudi-Arabië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte hebben de vestigingen van Al Jazeera in hun land al enige tijd geleden gesloten en uitzendingen geblokkeerd. Dat deden ze als onderdeel van een boycot tegen Qatar. De emir van dat land financiert de zender.

De boycot volgde op de beschuldiging dat Qatar terroristen financieel steunt en daarmee de stabiliteit in de Golfregio ondermijnt. Bovendien zou de koers van de zender te pro-soennitisch zijn en zou de redactie te mild oordelen over de moslimbroederschap en Islamitische Staat.

Al Jazeera heeft altijd benadrukt onafhankelijk te zijn. De zender heeft de wereld meermaals opgeroepen de persvrijheid te respecteren. Inperken van die vrijheid mag geen middel zijn om de emir mee te treffen, vindt de zender.

Bron: NOS 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X