Dé online community van Joods Nederland. 11 Av 5778 · 23 juli 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Duitse soldaat ontkent bestaansrecht Israël: ontslag

Een Duitse soldaat van Afghaanse afkomst is ontslagen omdat hij het bestaansrecht van Israël ontkende en zijn steun voor Hamas uitte. Dit meldt de Jerusalem Post.

Het gerechtshof in Hannover heeft in juni het ontslag uit het Duitse leger bevestigd van een soldaat wegens zijn ontkenning van het bestaansrecht van Israël en steun aan de terroristische organisatie Hamas. De soldaat, van Afghaanse origine, ging tekeer tegen Israël, Joden en de Verenigde Staten tijdens een ondervraging door de Duitse contra-spionagedienst MAD in 2016.

De Jerusalem Post kreeg de tekst van de rechterlijke uitspraak afgelopen vrijdag in handen. Daarin staat onder andere dat de soldaat zei ‘F**k de Joden en de VS’ en dat de niet met name genoemde soldaat steun aan Hamas en Fatah gerechtvaardigd vond. Het hof was van mening dat de uitspraken van de soldaat in strijd zijn met de militaire gedragscode in de vrije en democratische maatschappij van Duitsland.

Afgelopen februari ontkende de soldaat nog dat hij een aanhanger is van islamistische groepen en dat hij alleen zijn standpunt ten opzichte van Israël uitsprak. Hij voegde er aan toe dat het hem niet kan schelen wat Israël doet.

De soldaat ging in 2016 in militaire dienst en was van plan om tot 2024 in het leger te blijven. In de uitspraak van het hof staat dat hij beweerde dat hij taalproblemen had omdat hij in Afghanistan was opgegroeid en pas een paar jaar in Duitsland woonde. Hij ontkende dat hij anti-Joodse en anti-Amerikaanse uitspraken had gedaan toen hij door MAD werd ondervraagd. Hij vertelde dat hij een sji’iet is en medeleven met zijn religieuze broeders had geuit.

Het hof in Hannover schreef dat er geen aanwijzingen zijn dat MAD niet gedane uitspraken had vastgelegd. De soldaat is veroordeeld tot het betalen van de kosten van zijn hoger beroep. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X