Israël weigert asiel ex-president Peru

Copyright World Economic Forum (www.weforum.org), swiss-image.ch/Photo by D. Ammann - https://www.flickr.com/photos/worldeconomicforum/350215206/ (wikipedia commons)

Israël heeft de omstreden oud-president Alejandro Toledo van Peru te verstaan gegeven dat hij niet welkom is. Toledo wilde asiel aanvragen, maar dat gaat niet door. De Israëlische autoriteiten menen dat de Peruaan zijn zaken met zijn thuisland eerst zelf moet oplossen. Toledo wordt van grootschalige fraude verdacht en wordt daarom door de Peruaanse autoriteiten vervolgd. Momenteel is hij in de Verenigde Staten en staat hij op het punt te vertrekken om de vervolging te ontlopen. Peru heeft de VS inmiddels gevraagd om hem uit te leveren.

Het is onduidelijk of Toledo al heeft afgezien van zijn plan om naar Israël af te reizen. Ook is het niet duidelijk waarom hij naar het Beloofde Land wil gaan. De Amerikaanse autoriteiten hebben Peru zaterdag laten weten dat ze niet van plan zijn te verhinderen dat de voormalige president in Californië op het vliegtuig stapt. Een Peruaanse rechter vaardigde vorige week een international arrestatiebevel uit tegen Toledo. Hij wordt ervan beschuldigt circa twintig miljoen dollar (ongeveer 19 miljoen euro) aan smeergeld te hebben aangenomen van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht.

Het oud-staatshoofd ontkent dat hij schuldig is aan corruptie. Volgens hem willen zijn politieke tegenstanders hem tegenwerken. Tot voor kort woonde hij in Frankrijk en momenteel vertoeft hij in Amerika. Toledo’s vrouw is Israëlisch en een van de sleutelfiguren in de corruptiezaak, zakenman Josif Maiman, is eveneens Israëli. De huidige Peruaanse president Pedro Pablo Kuczynski, onder Toledo minister van Economische Zaken, spreekt van ‘een schande voor het land’ mochten de beschuldigingen waar zijn. Bij het corruptieschandaal zijn politici uit heel Latijns-Amerika betrokken. De voormalige adviseur van de Panamese president zei donderdag nog dat zijn baas campagnegelden van Odebrecht had aangenomen.

Categorie:

Home » Nieuws » Israël weigert asiel ex-president Peru