Dé online community van Joods Nederland. 11 Sivan 5778 · 25 mei 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Netanyahu: Trump geeft Israël geen ruim baan

Premier Benjamin Netanyahu van Israël heeft gezegd dat de Amerikaanse president Donald Trump geen ruim baan aan zijn land zal geven. Dat zei hij zondag tegen zijn kabinetsleden tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering. De bewindslieden spraken onder andere over de reis die Netanyahu deze week naar Washington DC maakt. Dinsdag stapt hij op het vliegtuig en woensdag is hij dan bij Trump te gast. Alom wordt verwacht dat de twee hun plannen voor het ‘managen’ van het conflict met de Palestijnen dan op tafel zullen leggen.

Trump heeft onder meer gezegd dat hij de ambassade van Amerika wil verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Dit zal mogelijk grote consequenties hebben voor de betrekkingen met landen in de moslimwereld. Zij hebben Washington en Jeruzalem al gewaarschuwd. In de afgelopen weken zetten de Arabieren al in op diplomatie om de verhuizing te voorkomen. Zo sprak de Jordaanse koning Abdullah II vorige week nog met de Amerikaanse vicepresident Mike Pence over de kwestie. In de Joodse wereld krijgt Trump juist steun van leiders en opiniemakers die vinden dat het hoog tijd is om de ambassade te verplaatsen.

Niet alleen Netanyahu heeft zich over Trump uitgelaten, maar ook Hezbollah-leider Hassan Nasrallah deed zondag een duit in het zakje. “Ik maak me geen zorgen over hem,” aldus de sjeik, die bekend staat om boute uitspraken. “Sinds hij aan de macht is gekomen, heeft hij de ware aard van de Amerikaanse overheid laten zien. Als het Witte Huis is overgenomen door een gek, kun je zien dat dit het begin van hun einde is.” Daarnaast blokkeerde de Verenigde Staten een benoeming bij de Verenigde Naties van de voormalige Palestijnse premier Salam Fayyad als speciale afgezant voor Libië. “Te lang is de VN vertekend ten voordele van de Palestijnse Autoriteit en ten nadele van onze bondgenoten in Israël,” aldus de nieuwe VS-ambassadeur Nikki Haley bij de VN. Zij nam het eerder al op voor Israël. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X