Dé online community van Joods Nederland. 6 Heshvan 5779 · 15 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
‘Trump wilde ambassade meteen verhuizen’

President Donald Trump wilde de Amerikaanse ambassade in Israël vlak na zijn aantreden al verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Hij stond op het punt om daar op 20 januari – vlak na zijn inauguratie – een decreet over te ondertekenen, maar zag daar op het laatste moment van af. Diplomaten en anderen hadden hem ervan overtuigd dat de gevolgen van zo’n besluit desastreus konden zijn. Dit meldde de Republikeinse senator Bob Corker van Tennessee maandag. De politicus klapte per abuis uit de school.

Corker deed zijn uitspraak in een podcast van de politieke nieuwsmedium Politico.com. Volgens de Republikein zag Trump ter elfder ure in wat de gevolgen zouden zijn voor Israëls verhouding met zijn Arabische buren en voor de verhoudingen in het hele Midden-Oosten. Zodoende trok hij de keutel in. Een transcript van het interview valt te lezen op de website van Politico. Volgens Corker zag de nieuwe president al gauw in dat een tweestatenoplossing op de lange termijn het beste zou zijn voor Israël. Hij was daarom bereid om terug te komen op zijn uitspraken die hij in de campagne over Israël en het conflict deed.

Momenteel is de Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Likoed) onderweg naar Washington DC voor een treffen met Trump. De premier heeft zijn kabinet al meegedeeld dat Israël van de nieuwe president geen card blanche zal krijgen. Dit zei hij nadat ministers hem vroegen om druk op Trump uit te oefenen de tweestatenoplossing los te laten. Ook heeft Trump volgens Corker al met Netanyahu gesproken over gas terugnemen waar het gaat om de bouw van nederzettingen. Onder andere het bezoek van de Jordaanse koning Abdullah II aan vicepresident Mike Pence zou het Witte Huis hebben bijgestuurd. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X