Stem wíjzer – column Brigitte Wielheesen

Foto van Brigitte Wielheesen.

‘Met de verkiezingen in aantocht, worden de gebruikelijke stemwijzers weer om advies gevraagd. “Deze bestaan voornamelijk om de zwevende kiezer op pad te helpen.” Hoe behulpzaam zijn de stemwijzers voor Joods Nederland? Over de voor ons specifiek belangrijke zaken zoals de politieke houding richting Israël, het Midden-Oosten, antisemitisme en veiligheid wordt met geen woord gerept. Geen enkele stemwijzer heeft rekening gehouden met de Joden; “De kanarie in de kolenmijn”. En zoals gezegd, gaat het met de kanarie slecht dan volgt de rest.

Nieuwe politieke partijen schieten als paddenstoelen uit de grond en dat niet vanwege enig idealisme of enige visie, maar uit onvrede met de huidige politiek. Door de bomen zien de meeste kiesgerechtigden het bos niet meer en vulden zij afgelopen week de stemwijzer in. Heel Holland stemt. In bijna alle praatprogramma’s kwam het wel aan bod; de verrassende uitslagen. Velen vielen van hun stoel als DENK uit de stemwijzer boven kwam. DENK heeft een heel slim partijprogramma opgesteld. Van iedere zittende partij hebben ze de krenten uit de pap gestolen en tot een programma gefabriceerd zodat er voor iedere politieke kleur wat wils is. Als alle zwevende kiezers het advies van de stemwijzer opvolgen, DENK stemmen en DENK daarmee veel zetels haalt, is Nederland over vier jaar failliet en het inwonertal van Nederland verdubbeld. Het partijprogramma van DENK wordt echter vertaald door de wolven in schaapskleren, die denken de kiesgerechtigden te kunnen misleiden. Dus nee, de mensen van DENK zullen alleen zieltjes winnen tijdens hun campagnetour van moskee naar moskee.

Als het aan DENK ligt, rekenen ze af met het kwaadaardige Israël. DENK is daarom: Vóór het per direct erkennen van de Palestijnse staat, “lang leve BDS” en het leegplukken van de Israëlische staatskas.

Maar voor DENK hoeven we niet bang te zijn. Er schuilt volgens de directeur van The Europian Jewish Association in Brussel, rabbijn M. Margolin veel meer gevaar in de rechts-populistische politieke partijen in Europa. Tijdens de conferentie voor veiligheid en tegen antisemitisme in de EU verklaarde hij dat zowel op de korte termijn als lange termijn deze partijen het Jodendom is Europa in gevaar zouden brengen. “De anti-moslimhouding en pro-Israël-houding van partijen zoals de PVV wordt ingezet om stemmen te winnen, maar zal op de lange termijn zich ook tegen de Joodse gemeenschap keren.” Wilders, Bosma en Markuszower mogen dan heel veel van Israël houden, dat geldt niet voor de harde kern binnen hun aanhang.

Hoe zit het dan met de “linkse” partijen? In de afgelopen decennia, sinds de eerste Intifada en met name sinds het uitbreken van de Gaza-oorlog, zijn anti-Israëlsentimenten vaak gemuteerd in anti-Joodse gevoelens. “Links” Nederland kiest nu eenmaal graag partij voor de underdog en na de decennia van valse mediavoorlichting over zielige Arabieren en het beschuldigende vingertje naar Israël gelooft “links” nu heilig dat de Arabieren heilig zijn. We zien de opkomst van een ietwat besmuikte “horen, zien en zwijgen”-houding die veel te veel “begrip” toont voor uitingen van antisemitisme. SP, GL, PvdA en D66 gaan voor de kiezers op links. Die kunnen we dus wegstrepen in het stemhokje.

Op wie moeten we dan wel stemmen als het gaat om Israël, het Midden-Oosten, antisemitisme en veiligheid? Na alle verkiezingsprogramma’s te hebben doorgespit blijven er twee partijen over die deze zaken expliciet hebben benoemd ten gunste van de Joodse gemeenschap en Israël; de SGP en de ChistenUnie. Daar dan het rode potlood voor gebruiken?

Maar ach, u had bovenstaand “advies” helemaal niet hoeven lezen. Met alle 50.000 Joden in Nederland halen we de kiesdrempel niet eens om een Joodse partij op te richten, laat staan dat onze stem in het stemhokje iets krachtigs oplevert. Laten we gewoon ons goede verstand gebruiken en stemmen op een partij die een eerlijk inhoudelijk debat, gebaseerd op onderbouwde feiten en niet op veronderstellingen, populisme of paniekzaaierij nastreeft. En U, U weet met uw goede verstand vast wel welke partij dat is. Daar heeft u geen stemwijzer voor nodig om wijs een stem uit te brengen.’

Categorie:

Home » Columns en opinie » Stem wíjzer – column Brigitte Wielheesen