Israëlische ‘dochter’ koning Hassan II wil erkenning via Belgische rechter

Hevda Sela, vermeend kind van Hassan II (YouTube)

In België woont een mevrouw die zegt een buitenechtelijk kind van de Marokkaanse koning Hassan II te zijn. Haar naam is Hevda Sela (70) en ze heeft de Israëlische nationaliteit. Al jaren strijdt ze om erkenning zodat eens en voor altijd duidelijk is wie haar echter vader is. Haar Israëlische zoon Eldan gaat voorop in die strijd. Beiden zeggen erkenning te willen van de Marokkaanse koninklijke familie en niet op een geldbedrag uit te zijn. Hassan II regeerde Marokko decennialang met ijzeren vuist. Hij stierf in 1999 in het harnas.

Delphine achterna

Hevda woonde eerder in Israël en trouwde met een Israëliër. Haar burgerlijke naam is echter Jane Benzaquen en vanuit haar huidige woonplaats in België spant ze een rechtszaak aan tegen de Marokkaanse koninklijke familie. Net als de – inmiddels – Belgische prinses Delphine wil ze via de rechter een DNA-test afdwingen. De prinses is een buitenechtelijk kind van koning Albert II en zocht jarenlang de publiciteit om erkenning te krijgen. Ook zij kreeg via de rechter een DNA-test voor elkaar. Nadat de match was gemaakt, erkende Albert haar en werd ze prinses genoemd.

Extra informatie

Hetzelfde scenario ziet Sela voor zich, maar dan met DNA van de volgens haar, haar Marokkaanse halfbroers- en zussen. Ze kon de Belgische rechtbank ervan overtuigen dat Raoul Jossart, de echtgenoot van haar moeder, niet haar biologische vader is. Haar advocaten, Marc en Nathalie Uyttendaele, toonden ook aan dat hij op zee was toen haar moeder, zwanger van haar was. Ze leerde over haar band met de Marokkaanse koninklijke familie van haar grootmoeder en kreeg extra informatie van haar tantes. 

Kostschool

Met haar moeder heeft Sela een moeizame band. Nadat ze in Marokko geboren was, vertrok haar moeder Anita naar Brussel. Ze liet haar kindje achter bij haar moeder in Marokko. Het kleine dochtertje volgde haar moeder elf maanden later alsnog en werd in een Belgisch pleeggezin geplaatst. Daar bleef ze totdat ze dertien jaar was, waarna ze naar een kostschool werd gestuurd.

Aliya

“Ze [de moeder, red.] liet hier en daar een woord vallen, maar ze was nooit bereid om te gaan zitten en het hele verhaal te vertellen,” zegt Sela nu tegen Bladna. “Slechts één keer, toen onze relatie wat beter was, keek ze me aan en zei: ‘Je weet wie je vader is. Maar je zult hem nooit kunnen bereiken, niet in het koninklijk paleis in Rabat’.” Op achttienjarige leeftijd vertrok Sela naar Israël, waar ze met een Israëlische man trouwde en een gezin stichtte.

Vechten

Nu ze terug is in België wil Sela gerechtigdheid. Samen met haar advocaten nam ze daar de tijd om bewijs te vinden over haar band met de Marokkaanse koninklijke familie. “We vechten tegen een koninklijke familie die onze cliënt niet wil erkennen. Er is veel politieke druk en er gebeurt veel achter de schermen. Het is een lange en gecompliceerde strijd, maar we zijn vastbesloten om door te gaan,” aldus haar Belgische advocaten. De volgende rechtszitting vindt in september plaats.

Over Hassan II

Koning Hassan II volgde in 1961 zijn vader Mohammed V op als koning van Marokko. Het land was net een paar jaar geleden van Frankrijk onafhankelijk geworden. De jonge monarch kreeg te maken met weerstand, waardoor hij mettertijd met harde hand regeerde en zich ontwikkelde tot een absoluut monarch. Zijn conservatieve regeerperiode staat in Marokko bekend als ‘de jaren van lood’. Pas in de jaren negentig stond Hassan II een aantal hervormingen toe waardoor het land wat meer opschoof naar democratie en openheid. Hij overleed in 1999 in het harnas en werd opgevolgd door zijn oudst zoon Mohammed VI.

Lees ook:
Marokko normaliseert betrekkingen met Israël in ruil erkenning macht over Westelijke Sahara

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag in een tweet aangekondigd dat Marokko en Israël hun banden gaan normaliseren. De Marokkaanse regering zal Israël erkennen en diplomatieke banden aangaan in ruil voor erkenning van de Marokkaanse macht over de Westelijke Sahara door de Verenigde Staten. Sinds de jaren zeventig is dit deel van de Sahara betwist gebied.

Categorie: | |

Home » Nieuws » Israëlische ‘dochter’ koning Hassan II wil erkenning via Belgische rechter