Onrustige nacht in Israël na groen licht voor omstreden justitie-hervorming

Demonstranten in de nacht in Tel Aviv (YouTube)

De onafhankelijke positie van het Israëlische hooggerechtshof gaat verdwijnen. Dat is de uitkomst van een stemming op maandag in de Knesset, het Israëlische parlement. Een deel van de omstreden justitiële hervormingen van de ultra-rechtse regering van premier Benjamin Netanyahu is aangenomen door 64 van de 120 Knessetleden. Aan de stemming ging een verhit debat vooraf. De oppositie boycotte de stemming, wat niet kon voorkomen dat het voorstel werd aangenomen. De woede was groot: sommige oppositionele Knessetleden moesten worden verwijderd. Buiten barstte de onrust eveneens los.

Verhit debat

Na twee dagen van debat, waarin voor en tegenstanders in de Knesset de degens kruisten, is een eerste deel van de justitiële hervormingen aangenomen. Netanyahu en co. willen dat de rechters van het hooggerechtshof in de toekomst door de politiek worden benoemd. Volgens de regering wordt het hof daardoor efficiënter en juist meer democratisch. De tegenstanders vinden dat het hof straks niet meer onafhankelijk zal zijn en dat de scheiding der machten in de trias politica van Israël zal verdwijnen. Het hof is de enige instantie die wetten kan tegenhouden of terugsturen: Israël heeft geen senaat of Raad van State.

Affiche met ‘Netanyahu dictator’ (YouTube)

Waterkanon

Al maanden demonstreren voor- en tegenstanders van de hervormingen op straat. Het gaat om massale demonstraties die het land plat soms plat legden. Vorige week liepen tienduizenden demonstranten tegen de wet van Tel Aviv naar Jeruzalem om daar een tentenkamp op te zetten. Na de stemming van maandag gingen zij de straat op en kregen zij de volle laag van het waterkanon. Op andere plekken kwam het tot confrontaties tussen voor- en tegenstanders. De politie moest telkens ingrijpen. In Tel Aviv werd een snelweg geblokkeerd en in Ra’anana werd een weg bezet. Meerdere mensen zijn opgepakt. Ook zijn er stakingen aan de gang in verschillende sectoren.

Journalisten aangevallen

De demonstranten zijn vastbesloten om te vechten voor de democratie, zeggen ze. De frustratie onder hen is groot omdat 29 weken van protesteren nog niets heeft uitgehaald. Voorstanders willen de aangenomen hervormingen juist verdedigen. Vooralsnog kwam het niet tot een gewapend treffen tussen de twee groepen. Tegelijkertijd worden verslaggevers, fotojournalisten en cameramensen wel aangevallen door de voorstanders van de wet. De Autoriteit voor TV en Radio in Israël heeft de autoriteiten opgeroepen haar vakmensen te beschermen.

Situatie explosief

Voor dinsdag staat een staking gepland in de medische sector: een dag leggen alle werknemers het werk neer. Mogelijk volgend daarna andere sectoren. Tot nu toe heeft de regering Netanyahu VI, dat bestaat uit Likud en een aantal kleinere ultra-religieuze en ultra-rechtse partijen, zich weinig tot niets aangetrokken van het tegengeluid. Zij lijken de wet er door te drukken, zelfs na druk van de Verenigde Staten, eerder en vorige week. Nu de wet – het gaat om een deel ervan in een etappe, er komen er nog meer – is aangenomen lijkt de situatie explosiever dan ooit.

Lees ook:
Pacemaker geplaatst bij Netanyahu aan vooravond van cruciaal debat over Hooggerechtshof

Premier Benjamin Netanyahu is zondagochtend onder het mes gegaan: in het Sheba Medical Center in Ramat Gan is bij hem een pacemaker geplaatst. Vorige week was hij ook al opgenomen in het ziekenhuis. Hij was toen onwel geworden. Het werd toegeschreven aan uitdroging door de hitte, maar nu blijkt het met zijn hart te maken te hebben. Een geplaatste hartmonitor heeft dat laten zien.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Onrustige nacht in Israël na groen licht voor omstreden justitie-hervorming