Josephine Chaplin stond in de schaduw van haar vader – in memoriam

Josephine Chaplin (YouTube)

Actrice Josephine Chaplin, die onlangs op 74-jarige leeftijd overleed, stond vaak in de schaduw van haar beroemde vader Charlie Chaplin. In de termen van 2023 kan zij een ‘nepo-baby’ worden genoemd. Toch roemen velen Chaplin om haar talent en kunnen op het witte doek. Haar overlijden werd vorige week bekend gemaakt. Josephine was de zesde van elf kinderen die de Joodse filmmaker van welleer verwekte bij verschillende vrouwen.

Santa Monica

Josephine Chaplin werd geboren op 28 maart 1949 in het Californische Santa Monica, waar vader Charlie een leven leidde met de Britse actrice Oona O’Neill, zijn vierde vrouw. Chaplin ontmoette O’Neill in 1942 en trouwde het jaar daarop met haar. Volgens een woordvoerder had de ster van de stomme film ‘eindelijk het ware geluk gevonden, en het lijkt erop dat ze allebei hun zielsverwanten hebben gevonden, ondanks het feit dat Oona pas 18 was en Charlie 53’.

Naar Europa

Al op driejarige leeftijd maakte Josephine haar debuut op het witte doek. Dat gebeurde in 1952 in de film Limelight. Het geheel werd geschreven en geproduceerd door haar vader. Ze speelde ook in, A Countess from Hong Kong (1967), zijn laatste film. Van jongs af aan zag het er naar uit dat ‘de dochter van’ als filmster door het leven zou gaan. In eerste instantie speelde ze in Hollywoodproducties, maar eind jaren zestig maakte ze de overstap naar Europa.

Nepo-baby

Josephine speelde onder meer in Menahem Golans politiek georiënteerde film ‘Escape to the Sun’, en samen met Vittorio De Sica en Maurice Ronet in de Franse film ‘L’odeur des fauves’. Samen met met Klaus Kinski zat ze ook in een Duitstalige versie van ‘Jack the Ripper’; en met Liv Ullman en Kiefer Sutherland speelde ze in ‘The Bay Boy’. Om haar rollen werd ze geroemd, ondanks dat ze de dochter van de beroemde Charlie Chaplin was.

Afpersing

Op latere leeftijd nam Josephine het bureau van haar vader over, die in 1977 overleden was. Ze woonde toen al lang in Parijs. Ze raakte kort na de dood van haar vader in 1978 verstrikt in een bizar afpersingscomplot, toen twee mannen haar vaders lichaam en kist stalen. De familie weigerde losgeld te betalen en het stoffelijk overschot werd elf weken later ergens teruggevonden. Haar moeder Oona O’Neill stierf in 1991 en in Zwitserland werd in 2016 een museum voor Charlie Chaplin geopend.

Relaties

Josephine Chapin had verschillende relaties met verschillende mannen. Ze trouwde twee keer, met de Griekse scheepsmagnaat Nikki Sistovaris – met wie ze een zoon Charly kreeg – en met de archeoloog Jean-Claude Gardin. Ook had ze een relatie met haar Franse collega, met wie ze leefde tot aan zijn dood in 1983. Ook met hem kreeg ze een kind: Julien Ronet. Ook had ze nog een derde zoon, Arthur.

Overlijden

Josephine overleed zelf op 13 juli in Parijs, 74 jaar oud. Volgens de Hollywood Reporter wordt ze, naast haar drie zonen, overleefd door haar broers Michael, Eugene en Christopher; en haar zussen Geraldine, Victoria, Jane en Annette. De begrafenis heeft in besloten familiekring plaatsgevonden.

Lees ook:
The Real Charlie Chaplin: een belangwekkende film – recensie

Charlie Chaplin, geboren op 16 april 1889 als Charles Spencer Chaplin, groeide op in de Londense sloppenwijk Walworth in extreme armoede. Zijn hele verdere leven – hij werd een van de beroemdste mensen ter wereld en zou een fortuin verdienen – was er de voortdurende angst om ooit weer in die onbarmhartige ellende te vervallen. Charlie’s ouders scheidden kort na zijn geboorte: hij bleef bij zijn moeder.

Categorie: | | |

Home » Nieuws » Josephine Chaplin stond in de schaduw van haar vader – in memoriam