‘Jacht op Joden’ in Dagestan na aankomst vlucht uit Tel Aviv

YouTube

In de Russische deelrepubliek Dagestan heeft een menigte van duizenden mannen het vliegveld bestormd toen daar een vlucht uit Tel Aviv was aangekomen. Het vliegtuig van Red Wings landde om zeven uur in de avond en kon geen kant op, omdat boze moslims het gemunt hadden op Joodse passagiers. Zij gingen niet van boord. Het Russische leger moest er aan te pas komen. Ook in andere deelstaten in de Kaukasus is het onrustig.

Machatsjkala

De bestorming van de internationale luchthaven van Machatsjkala, de hoofdstad van Dagestan, kwam onverwachts. De autoriteiten in de kleine deelrepubliek in het uiterste zuiden van Rusland waren niet op de meute voorbereid, die klaarstond om onschuldige Israëlische passagiers te lynchen. De demonstranten waren opgefokt over de aanvallen van het Israëlische leger (IDF) op de Gazastrook. Ze namen het op voor Hamas en de Palestijnen.

Over het dak

De menigte drong door tot in de aankomst- en vertrekhal door hekken en deuren kapot te maken. Vervolgens werd de tarmac op het vliegveld van Machatsjkala overlopen. De mensen kwamen daar onder andere via het dak. Het vliegtuig uit Tel Aviv was toen al geland. Terwijl passagiers naar buiten kwamen, werden hun paspoorten door de relschoppers gecontroleerd. Israëli’s vluchtten terug het vliegtuig in. De politie zou weinig hebben gedaan om de meute tegen te houden.

Ontzet

Binnen stonden de Israëlische passagiers urenlang doodsangsten uit: zij konden geen kant op en werden herinnerd aan de pogrom van 7 oktober, waarbij Hamas-terroristen meer dan 1.400 Israëliërs afslachtten. Nu stond er buiten een meute met honderden woedende moslims die hen wat aan wilden doen. Er was vaak ‘Alahoe Akbar!’ en ‘takfir!’ te horen. De luchthaven van Machatsjkala werd gesloten en moest worden ontzet. Het duurde uren om de zaak onder controle te krijgen.

Gewonden

Alle Israëliërs en Joden onder de reizigers zijn volgens Israëlische media in veiligheid gebracht. Onder de gewonden zijn zowel burgers als politieagenten. Tien van de twintig gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht. Twee van hen zouden er volgens het ministerie van Volksgezondheid van Dagestan slecht aan toe zijn, zo meldt de instelling volgens het Russische persbureau TASS op Telegram.

Tussenstop

“Een aantal Israëlische burgers en Joden is op de luchthaven geïsoleerd en onder bescherming geplaatst”, aldus een Israëlische ambtenaar tegen The Times of Israel. “We proberen hen zodra dat mogelijk is op een vlucht naar Moskou te krijgen.” Andere passagiers waren juist geëvacueerde Russen die in Dagestan zouden afstappen, waarna het vliegtuig door zou vliegen naar Moskou. Russische evacuatievluchten naar Moskou uit Israël maken doorgaans tussenstops in het zuiden van Rusland.

‘Fake nieuws’

Er werden ook antisemitische en anti-Israëlische leuzen geroepen en er werd wild met Palestijnse vlaggen gezwaaid. De autoriteiten in Dagestan geven officieel hun steun aan de Palestijnen in de Gazastrook, maar ze roepen de bevolking ook op om kalmte te bewaren en niet deel te nemen aan dit soort demonstraties, die volgens hen het gevolg zijn van ‘fake nieuws dat door onze vijanden wordt verspreid’. Mogelijk wordt daarmee gedoeld op Oekraïne en het westen.

‘Hotel vol Joden’

Israël roept Rusland op om Joden en Israëlische burgers te beschermen. De vraag is echter of zij hun leven zeker zijn in de zuidelijke deelstaten. Daar wonen islamitische Russen die hen willen aanvallen. Zo is verderop in de Kaukasus al een hotel aangevallen. Volgens die meute zal dit hotel ‘vol Joden’. In de deelstaat Kalbarië-Bakarië is zondag een Joods cultuurcentrum in de fik gestoken en beklad met ‘dood aan de Joden’. En in Karatsjai-Tsjerkessië, een deelstaat ernaast, roepen demonstranten de lokale Joden op te vertrekken.

Meervolkerenstaat

De islam is in ‘meervolkerenstaat’ Rusland een minderheidsreligie, maar is in de deelrepublieken in het zuiden in de meerderheid. Deze kleine Kaukasische staatjes hebben een beperkte vorm van autonomie. De burgers zijn veelal gelovig en staan niet bekend als tolerant of vrijheidslievend. Joden zijn er in de minderheid. Vooralsnog leven zij er in betrekkelijke rust met hun omgeving, maar door de oorlog tussen Israël en Hamas is daar dus verandering in gekomen.

Categorie:

Home » Nieuws » ‘Jacht op Joden’ in Dagestan na aankomst vlucht uit Tel Aviv