Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Jewy Louis maakt debuut met Duits-Joods stripalbum

De Nederlands-Joodse stiptekenaar Ben Gershon maakt zijn debuut met een stripalbum in het Duitsland. Daar verschijnt deze week het stripboek Jewy Louis – Schalömchen: Witzige koschere Comics bij de Duitse uitgeverij Ariella Verlag. ‘Jewy Louis is een Joodse strip, die op een prikkelende en humoristische manier tal van onderwerpen over Joden in een niet-Joodse samenleving de revue laat passeren’, aldus een persbericht. De ‘kosjere’ strip van Gershon verschijnt nu al wekelijks in onder meer de Duitse Jüdische Allgemeine en Zwitserse Tachles. Als een echte krantenstrip vormt elk verhaaltje in maximaal vier plaatjes een afgeronde grap in één duidelijke lijn.

De humoristische strips van Gershon brengen herkenbare Joodse situaties en absurditeiten in beeld. Ook zetten ze oude verhalen en tradities in een ander licht. Jewy Louis biedt een vrolijk kijkje in het jodendom en houdt zowel Joden als niet-Joden een spiegel voor, menen stripkenners. ‘Over alles moet kunnen worden gelachen en dat toont de veerkracht van het Joodse volk en zijn buitengewone gevoel voor humor. Juist in deze tijd,’ zo luidt het in het persbericht. Het album bevat een kleurrijke collectie van strips over tal van thema’s, zoals de Joodse feestdagen, de sjabbat en het antisemitisme. Maar ook over de rabbijn, de typische Joodse moeder en dieren die een rol spelen in het Jodendom.

Het allereerste stripboek van Gershon verschijnt dus bij Ariella Verlag, een uitgeverij die in 2010 in Berlijn is opgericht door de Amerikaanse filmmaakster en auteur Myriam Halberstam. Voor het eerst sinds 1945 geeft deze uitgever Duitstalige Joodse jeugdliteratuur uit. Met het stripalbum van ‘Jewy Louis’ richt de uitgeverij zich nu echter ook op een oudere doelgroep, zo laat deze weten. ‘Met deze uitgave heeft het ‘Volk van het Boek’ naast de Tora en de Talmoed ook een stripboek als naslagwerk,’ aldus het persbericht. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X