Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
CDA’er Boomsma bevraagt Halsema over BDS’er op Dam

Het CDA in de Amsterdamse gemeenteraad heeft donderdagmiddag vragen gesteld aan burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) over een BDS’er die Joden heeft vergeleken met kakkerlakken. De pro-Palestijnse demonstrant stond op de Dam met kleine Israëlische vlag met een kakkerlak in het midden in plaats van een davidster. Israëlische toeristen fotografeerden de man een paar dagen geleden, waarna de pro-Israëlische activist Michael Jacobs de foto naar de burgemeester, zo meldt het NIW. Volgens Jacobs zou het gaan om activist Robert-Willem van Norren.

Halsema werd op donderdag geconfronteerd met de mail van Jacobs toen CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma in de gemeenteraad vroeg om opheldering. Dit gebeurde in de rondvraag van de commissie Algemene Zaken. “Kan de burgemeester hier op ingaan? En is ze het ermee eens dat dit niet valt onder de vrijheid van meningsuiting, maar dat we dit niet moeten accepteren,” aldus Boomsma in de Stopera. Halsema was duidelijk. Zij beraadt zich op de vragen van het CDA en zei toe de situatie te gaan onderzoeken. Ze zal op een later moment een antwoord geven. Pro-Israëlische en pro-Palestijnse activisten voeren al enige jaren een woordenstrijd in de raadszaal, en op straat.

In dezelfde vergadering ging Halsema in op de steekpartij van terrorist Jawed S. “Dat is onacceptabel,” aldus de burgermoeder, die stelde dat de aanval van afgelopen vrijdag ‘een aanval op de Amsterdamse waarden is’. Dinsdag bracht Halsema een bezoek aan de slachtoffers en hun familieleden in het ziekenhuis. Verder sprak ze de drie agenten die S. binnen negen seconden uitschakelden door hem in de benen te schieten. “Ik heb namens de stad onze dank uitgesproken voor hun heldhaftigheid,” aldus de burgemeester, die sprak van een ‘ontroerend’ gesprek. “Uit hun reconstructie blijkt dat ze zich al die tijd bewust zijn geweest van de situatie en tegelijkertijd stevig en doortastend hebben opgetreden, zoals ze het bij hun opleiding hadden geleerd.” 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X