Dé online community van Joods Nederland. 11 Sivan 5778 · 25 mei 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Deel dit bericht op
facebook of twitter
Meer uit categorie
Nieuws

Gerelateerd
JHM pakt Nettie van Zwanenburgprijs

Het Joods Historisch Museum (JHM) heeft de Nettie van Zwanenburgprijs gewonnen voor een interactieve tentoonstelling over vooroordelen en beeldvorming. Aan de award is een bedrag van vijfduizend euro verbonden. Aanmoedigingsprijzen (elk 2.500 euro) waren er voor het project Mo&Moos van Natascha van Weezel en voor Open Diensten van rabbijn Tamara Benima. De prijsuitreiking vond maandag plaats in de Portugese Synagoge in Amsterdam. Juryvoorzitter Geert Corstens meldde dat er 24 inzendingen waren, waarvan er vijf werden genomineerd voor de prijs. Uit die projecten heeft de jury de JHM-tentoonstelling Face it! uitgeroepen tot de winnaar.

Volgens Corstens gaat het om een ‘even laagdrempelige als confronterende tentoonstelling, waar de bezoeker door middel van vragen aan het denken wordt gezet en in contact komt met vooroordelen, waarvan hij of zij zelf waarschijnlijk niet eens wist dat hij of zij ze had. Professioneel aangepakt en leerzaam voor iedereen met wat voor vooroordeel dan ook, waardoor zelfreflectie en een opener blik wordt gestimuleerd. Belangrijke waarden waar Nettie van Zwanenberg voor stond en de gelijknamige stichting nog steeds voor staat: insluiting in plaats van uitsluiting’.

De Nettie van Zwanenbergprijs wordt eens in de vijf jaar toegekend aan een positief sociaal of cultureel initiatief, dat de Joodse identiteit en cultuur in haar relatie tot de Nederlandse samenleving versterkt, zo luidt het in een persbericht. De award werd in 2011 voor het eerst uitgereikt door de gelijknamige stichting, die in 1961 werd opgericht ter nagedachtenis aan de toen overleden echtgenote van Saal van Zwanenberg. Hij is de oprichter van het farmaceutische bedrijf Organon in Oss.

De projecten die de aanmoedigingsprijs kregen slaan volgens de jury bruggen, smeden vertrouwensbanden en brengen een dialoog op gang tussen bevolkingsgroepen die weinig van elkaar weten. ‘Positieve initiatieven dus in een tijdsgewricht waarin sommigen eerder geneigd zijn andere groepen uit te sluiten’, aldus de jury. De prijzen werden uitgereikt door Bart Schudel. Hij is de kleinzoon van Nettie van Zwanenberg. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X