JMW-directeur Judith Meijer vertrekt

GrL

Judith Meijer stapt na drie jaar op als directeur van Joods Maatschappelijk Werk (JMW). Ze heeft een aanstelling in het buitenland geaccepteerd en zal op 31 december haar laatste werkdag bij de Joodse zorginstelling in de Amsterdamse wijk Buitenveldert hebben. De Raad van Toezicht van JMW betreurt het vertrek van de directeur, onder wiens leiding veel veranderingen in de organisatie zijn doorgevoerd. JMW lanceerde onlangs het online project Freyda om ook een jongere doelgroep te bereiken.

“Na ruim drie jaar te hebben gewerkt als directeur-bestuurder van deze prachtige organisatie is het tijd de organisatie over te dragen,” zegt Meijer. “JMW is een warme, professionele organisatie waar medewerkers met grote betrokkenheid en inzet werken aan het dagelijks welzijn van onze cliënten. Het welzijn van de Joodse gemeenschap in Nederland staat voor JMW op de eerste plaats. Ik ben er van overtuigd dat JMW meerwaarde kan blijven bieden voor de Joodse gemeenschap in Nederland. De periode met corona is een intensieve, lastige periode, die JMW goed het hoofd heeft kunnen bieden.”

Toekomstbestendig
De Raad van Toezicht betreurt het vertrek van de directeur. Sinds haar aantreden zijn ‘veel resultaten gerealiseerd zoals de professionalisering en nieuw elan van JMW als organisatie, nieuwe samenwerking met andere organisaties en de innovatie van haar dienstverlening. Deze veranderingen zijn ook geborgd in de organisatie, de medewerkers en het managementteam’, aldus de Raad in een persbericht. Voorzitter Micha Glaser van de Raad van Toezicht wenst Meijer veel succes met haar nieuwe stap. “Judith heeft enorm bijgedragen aan de vorming van het nieuwe JMW en we zijn zeer dankbaar voor haar enorme inzet en betrokkenheid. Zij heeft de basis gelegd voor een toekomstbestendig JMW.”

Veranderingen doorgevoerd
Meijer trad in het najaar van 2017 aan als directeur. Onder haar leiding werd de verhuizing van de De Lairessestraat in Amsterdam Oud-Zuid naar de Van Boshuijzenstraat in Amsterdam Buitenveldert afgerond. Ook moest de organisatie snijden in eigen vlees en waren bezuinigingen noodzaak. Mede daardoor kon weer vooruit worden gekeken. Een nieuwe website werd gelanceerd, evenementen werden georganiseerd en er kwam een speciaal label voor een jonge doelgroep: Freyda. Met themabijeenkomsten, workshops en trainingen kunnen Joodse, niet-Joodse en Israëlische Nederlanders op Freyda terecht met al hun vragen, twijfels en overpeinzingen over wat het betekent om Joods te zijn en Joods te leven.

Jeugd en Jodendom
Judith Esther Meijer kwam ter wereld in het Twentse dorp Delden en ging na haar middelbare school in Nijmegen in Groningen studeren. Ze is niet Joods, maar kwam door haar naam en uiterlijk al vroeg in aanraking met het Jodendom. “Dat leidde ertoe dat ik in Groningen meer over het Jodendom wilde weten. Dus ik ben daar op zoek gegaan naar wat dat dan eigenlijk is, Joods zijn. In mijn studietijd heb ik mij er een tijdje in verdiept. En later, toen ik was afgestudeerd, werkte ik een tijdje in het AMC op de afdeling psychiatrie. Er werkten twee Joodse psychiaters met wie ik daar regelmatig gesprekken over had,” zei ze in 2017 tegen Jonet.nl.

Minderheden
Na haar studie psychologie ging Meijer in de zorgsector werken, waaronder als directeur van het Blijf-van-m’n-lijf-huis. Voor haar aantreden bij JMW werkte ze zes jaar lang bij Gezondheidscentra Amsterdam Zuidoost (GAZO), een plek waar de Afro-Caraïbische gemeenschap prominent aanwezig is. “Tja, ik heb iets met kleine gemeenschappen. Ik houd van de diversiteit in dit land en ik vind een inclusieve samenleving zeer belangrijk. Ik heb dus ervaring met hoe gemeenschappen werken. En ook hoe inclusief-exclusief werkt. Wat de dominante samenleving doet en hoe een minderheid daarop reageert, en zich teweer stelt. Ik ken het onderlinge gedoe, dat heb je in elke gemeenschap, dus ook in deze. Daar heb ik veel van gezien.”

Lees ook:
JMW lanceert nieuw label Freyda om jongere generatie mee te bereiken

Joods Maatschappelijk Werk (JMW) heeft een nieuw label gelanceerd om jongeren mee te bereiken en te helpen. Het project Freyda is ontstaan ‘vanuit de wens om een eigentijdse, toegankelijke plek te bieden voor specifiek voor de jongere generatie.


Judith Meijer: ‘Ik werd al jong nieuwsgierig naar het Jodendom’
Sinds 1 september 2017 is Judith Meijer directeur van Joods Maatschappelijk Werk (JMW). Jonet ging kennismaken en ontmoette een gepassioneerde vrouw die liever bezig is voor anderen dan dat zij zelf in de schijnwerpers staat. Toch wilden we weten wie zij is en wat haar achtergrond is.

Categorie:

Home » Nieuws » JMW-directeur Judith Meijer vertrekt