Dé online community van Joods Nederland. 8 Heshvan 5779 · 17 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
JNF gaat droogte Israël aanpakken

Het Joods Nationaal Fonds (JNF) begint een fondsenwervingsactie om negentig nieuwe waterreservoirs te kunnen bouwen. Dit is nodig om de enorme problemen met watervoorziening in Israël aan te pakken.

Als je aan droogte denkt, is Israël misschien niet het eerste land waar je aan denkt. Met zijn geavanceerde watertechnologie weet het land ervoor te zorgen dat er altijd nog water uit de kraan komt. Maar ondertussen heerst er al vijf jaar droogte in het land.

Vorig jaar schreef persbureau Reuters nog dat ‘vier jaar droogte hebben Israël’s ongeëvenaarde programma van ontzouting en zuivering van afvalwater uitgeput, waardoor de meest vruchtbare gebieden van het land verstikt worden en de regering overvallen is’. De boeren zijn uiteraard het hardst getroffen, maar dankzij de strategische planning van Israël is er genoeg water om in de behoeften van het land te voorzien. Voorlopig.

“Wij hebben vijf grote ontzoutingsinstallaties gebouwd die in de afgelopen jaren voor zeshonderd miljoen kubieke meter water hebben gezorgd. Daardoor kunnen we nog steeds voorzien in de dagelijkse behoefte en tot op zekere hoogte ook in die van de landbouw, zelfs in deze extreme en uitzonderlijke situatie, een droogte die vijf jaar duurt, dat gebeurt eens in de vijftig jaar,” aldus Giora Shaham, algemeen directeur van de Israëlische Waterautoriteit.

Toch kan Israël niet op zijn lauweren rusten en moet kijken naar de toekomst – de bevolking zal naar verwachting verdubbelen in de komende twintig tot vijfentwintig jaar. En dus riep Shaham de hulp in van het JNF. Het gaat om een project dat zo’n 323 miljoen euro gaat kosten waarmee negentig waterreservoirs zullen worden gebouwd die samen 95 miljoen kubieke meter water zullen produceren.

Israël’s buurlanden – Jordanië en Gaza – zijn ook hard getroffen door de droogte. Het is belangrijk voor Israël om niet alleen aan zijn eigen behoefte aan water te denken, maar ook aan die van de buren, al was het maar uit veiligheidsoverwegingen. Shaham: “Wij wonen niet in een geïsoleerde bubbel. Er zijn landen om ons heen zoals de Palestijnse Autoriteit en Jordanië die hard getroffen zijn door de droogte. De situatie is extra moeilijk in Gaza. Jordanië heeft twee miljoen vluchtelingen uit Syrië en Irak opgenomen en heeft onvoldoende water. We moeten nadenken over hoe we met Jordanië kunnen samenwerken op het gebied van watervoorziening.”

Het JNF heeft naast dit reservoir-project ook een centrum voor trainingen op het gebied van landbouw – Arava International Center for Agricultural Training – dat boeren in ontwikkelingslanden leert om duurzame landbouwmethoden toe te passen; dit gebeurt in landen als in Afrika, het Verre Oosten en gebieden in het zuiden van de Stille Oceaan. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X