Job Cohen ontdekt familieverleden in Mokum

Twitter

In een nieuwe reeks van tv-serie Verborgen Verleden ging voormalig burgemeester Job Cohen zaterdag op zoek naar het verleden van zijn voorouders. Zijn familie bleek eeuwenlang in Amsterdam te hebben gewoond.

“Je begrijpt natuurlijk wel dat hij naar Amsterdam ging. Dat is een geweldige stad,” zegt Job Cohen met een flinke dosis Mokumse trots. Hij heeft het over zijn voorouder Sadic Belinfante, die in de zeventiende eeuw vanuit Belgrado vluchtte. Tijdens de Oostenrijkse oorlog was de Joodse wijk in die stad, die in die tijd in het voor Joden relatief liberale Ottomaanse Rijk lag, vernietigd. Cohens moeder stamt direct van Belinfante af, wiens familie in 1497 uit Portugal was verdreven en via Split (Kroatië) in Belgrado terecht was gekomen.

Met hulp van het Stadsarchief Amsterdam reconstrueert Cohen in Verborgen Verleden de geschiedenis van zijn beider families. De familie van zijn moeder, de Belinfantes, blijkt in de negentiende eeuw nauw betrokken te zijn geweest bij de geboorte van de parlementaire pers, en ook bij de oprichting van wat tegenwoordig het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) is, het oudste persbureau ter wereld. “Mijn eigen familie heeft dus allerlei ellende over me afgeroepen,” schertst Cohen over zijn weinig warme relatie met de politieke pers tijdens zijn Haagse jaren.

Joodse Raad
Aan vaderskant blijkt de familie Cohen afkomstig uit Düsseldorf, waar een voorvader in 1792 meestersmid was. De familie kwam naar Nederland en groeide uit tot een familie van handelaars. De overgrootvader van Job Cohen was niet alleen apotheker in Rotterdam, maar ook voorzitter van de Joodse Raad aldaar tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit instituut was aanvankelijk door de nazi’s opgezet met hooggeplaatste Nederlandse Joden in het bestuur om de Joodse gemeenschap te leiden, maar hun taak werd steeds meer het aanwijzen van gezinnen ter deportatie. De grootvader van Cohen werd uiteindelijk ook gedeporteerd.

“Je ziet aan deze familiegeschiedenis zo veel,” zegt Cohen. “Enerzijds de persoonlijke verhalen, maar aan de andere kant ook de invloed van de grote geschiedenis. Het verhaal van Joden die worden verdreven en vervolgd komt telkens terug. Dan besef je dat we nu al zeventig jaar in vrede leven, mede door de Europese Unie.” Naast Cohen doen dit seizoen ook Claudia de Breij, Jörgen Raymann, Eric Corton, Paul Haenen en Wende Snijders mee.’

Bron: Het Parool

Categorie:

Home » Cultuur » Media » Job Cohen ontdekt familieverleden in Mokum