‘Joden doden voor Allah-reclame’ in New York

Twitter

‘Joden doden is aanbidding die ons dicht bij Allah brengt. Dat is zijn jihad, wat is de uwe?’. Met deze boodschap op de zijkant zullen New Yorkse bussen en metro’s van de Metropolitan Transportation Authority (MTA) binnenkort rondrijden. De MTA was daar eigenlijk tegen. Hun argument, dat de reclame ‘terrorisme’ of ‘geweld’ zou uitlokken, is door de rechter verworpen.

Het American Freedom Defense Initiative (AFDI) – een organisatie die door het in mensenrechten gespecialiseerde Southern Poverty Law Center als ‘antimoslim’ omschreven wordt – wil de voertuigen van de New Yorkse MTA optuigen met reclamecampagnes. De vervoersmaatschappij keurde drie van de vier voorgestelde advertenties goed. Maar met de vierde boodschap – die wel al in San Francisco en Chicago gepubliceerd te zien was – wilde de MTA niet akkoord gaan. Volgens de vervoerder zou deze advertentie terreur in de hand werken.

Er kwam een rechtszaak van en de rechter oordeelde deze week in het voordeel van de AFDi. Volgens districtsrechter John Koeltl leidt de reclame niet tot ‘terrorisme’ of ‘geweld’, zoals de MTA beweert. Hij oordeelde dat de advertentie van het AFDI valt onder de bescherming van de vrijheid van meningsuiting, een onderdeel van het Eerste Amendement van de Amerikaanse grondwet.

‘Er werd geen objectief bewijs voorgelegd dat de Killing Jews-advertentie imminent geweld zou uitlokken’, aldus de rechter. In 2013 was dezelfde advertentie in San Francisco en Chicago zonder incidenten te zien. ‘De reclameboodschap komt in aanmerking voor beschermde uitingen en de beklaagde beperkt op de inhoud’, zo klinkt het in het oordeel. Binnenkort zijn de advertenties in New York te zien [dv].

Twitter
Twitter

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » ‘Joden doden voor Allah-reclame’ in New York