Yasmina Haifi

Frits Barend
Twitter

‘De naoorlogse Joodse generatie heeft heel lang in een soort van paradijs geleefd. Na 1945 zou alles anders worden. Antisemitisme leek zelfs op weg een geschiedenisvak te worden, iets uit het verleden. Maar helaas zijn we in de 21ste eeuw weer terug bij af. Natuurlijk hebben we in Nederland en zo goed als heel Europa overheden die antisemitisme veroordelen en Joodse instellingen bewaken. Maar het feit al dat ‘we’ bewaakt moeten worden, betekent het begin van een nieuw einde. Antisemitisme is geen geschiedenis, maar springlevend. Als zelfs een ambtenaar van Justitie die werkt bij het ministerie, dat waakt over onze veiligheid; een ambtenaar die bijna voor de PvdA in de Tweede Kamer was gekozen, met haar volle verstand een tweet stuurt dat ‘Isis een zionistisch complot is ‘ en vervolgens volgens een commissie van Job Cohen niet mag worden ontslagen, dan ben ik de wanhoop nabij.

Vergeleken met haar tweet “Isis heeft niets met islam te maken, is een vooropgezet plan van zionisten die bewust islam zwart willen maken” lijken de walgelijke kreten van scanderende supporters van FC Utrecht slechts kinderspel. Want bij mevrouw Haifi zit er een gedachte achter die verder gaat dan het zeer abjecte ‘Joodje pesten’ van die supporters. Bovendien: FC Utrecht schaamt zich, mevrouw Haifi niet. Van de Protocollen van de Wijzen van Zion uit het begin van de vorige eeuw, dat eigenlijk alle ellende in de wereld de schuld is van die verdomde Joden, loopt een rechte lijn naar de nieuwe ideeën van mevrouw Haifi. De mythe dat Isis een zionistisch complot is, is het moderne broertje van die Protocollen van de Wijzen van Zion.

Die volledig verzonnen Protocollen waren een soort van wetenschappelijke rechtvaardiging van antisemitisme en alle gevolgen vandien in de vorige eeuw. Letterlijk wilde Haifi met haar tweet aangeven dat Isis niets met de islam te maken KAN hebben. Daar denken ze bij Isis zelf overigens heel anders over. En als Isis niets met islam heeft te maken, dan blijft er volgens mevrouw Haifi maar een groep of entiteit over die erachter zit: de zionisten, lees de Joden. Ach ja, wie anders, zeg maar precies als bij de Wijzen van Zion.

Zoals geschreven heeft Haifi geen spijt. Sterker, ze verdedigde ze haar tweet op Radio 1 door deze nog eens te herhalen en dus te benadrukken dat ‘ze sterkte aanwijzingen heeft dat er een link bestaat tussen Isis en de ‘zionistische’ staat Israel”. Ja, de zionistisch staat, want democratische staat kon ze niet uit haar bek krijgen. Vervolgens vindt ze ook naar aanleiding van haar schorsing ‘dat vrijheid van meningsuiting blijkbaar alleen geldt voor een bepaalde groep en dat er met twee maten wordt gemeten. Bepaalde zaken mogen blijkbaar niet worden gezegd.” Op zulke momenten wil ik in ‘mijn’ land steun voelen van niet alleen uiterst rechts, maar juist ook van uiterst links. Gelukkig zei onze voormalige minister van Buitenlandse Zaken en huidig Europees commissaris Frans Timmermans bij WNL op zondag precies hoe het zit: “We moeten ons niet wijs laten maken. Er is een nieuwe vorm van antisemitisme, die zich verschuilt achter antizionisme, maar gewoon ouderwets antisemitisme is.” Mat andere woorden: Yasmina Haifi is de belichaming en de personificatie van dat nieuwe, moderne antisemitisme.

Categorie:

Home » Columns en opinie » Yasmina Haifi