Joden, moslims en christenen veroordelen WOB-acties van The Rights Forum

(Beeld: OJCM)

De Wob-verzoeken van BDS-club (Boycot, Desinvesteren en Sancties) The Rights Forum zorgen ervoor dat het conflict tussen Israël en de Palestijnen naar Nederland wordt gehaald. Dat vindt het Overlegorgaan Joden, christenen en moslims (OJCM). De interreligieuze overleggroep spreekt zijn ontsteltenis erover uit in een brief. Het gaat om de verzoeken middels de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) die The Rights Forum deed bij universiteiten. Die lieten onlangs weten niet op alle verzoeken te zullen ingaan.

Ondanks dat de universiteiten hun terughoudendheid over de Wob-verzoeken al hebben uitgesproken, laat het OJCM van zich horen. ‘Het conflict in het Midden-Oosten wordt hiermee naar Nederland gehaald en op het bordje gelegd van medewerkers en studenten aan Nederlandse universiteiten’, aldus voorzitter Simon Cohen, vicevoorzitter Driss El Boujoufi en secretaris
Daniëlle Leder. In de Wob-verzoeken wordt ook gevraagd naar de rol van Nederlandse en Europese antisemitisme-coördinator.

Het OJCM schrijft daarover: ‘Het vrijgeven van informatie over individuele personen – waardoor de persoonlijke levenssfeer in het geding komt – is daarenboven ook in de Wob verboden. Bovendien worden deze functies daardoor in zekere zin in een kwaad daglicht gesteld en gekoppeld aan politiek’. Met leden van de Joodse gemeenschappen krijgt het OJCM ‘hier nare gevoelens bij. In het licht van de groeiende uitingen van jodenhaat en is er een reden om alerter te zijn op dit soort ontwikkelingen binnen de Nederlandse maatschappij’.

In februari ontvingen alle veertien universiteiten in Nederland een verzoek van The Rights Forum. De indieners wilden meer weten van ‘de institutionele banden met Israëlische universiteiten, instellingen en bedrijven, en met organisaties die steun voor de staat Israël propageren’. Daarbij noemt de organisatie onder meer het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en het Centraal Joods Overleg (CJO). Het gaat volgens Rights Forum niet om incidentele samenwerking, maar om structurele banden tussen kennisinstellingen en organisaties. Universiteiten hebben inmiddels laten weten niet op alle verzoeken te zullen ingaan.

Lees ook:
Universiteiten zien af van deel Wob-verzoeken The Rights Forum

De veertien universiteiten die onlangs Wob-verzoeken binnenkregen van leden van de anti-Israëlische beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS) gaan daar deels niet op in. Ze doen dit omdat de verzoeken ook vragen bevatten naar Nederlandse (Joodse) organisaties die zich bezighouden met religie, herdenken of de bestrijding van antisemitisme. Dat melden de universiteiten op de site Universiteitenvannederland.nl. 

Categorie:

Home » Nieuws » Joden, moslims en christenen veroordelen WOB-acties van The Rights Forum