Joden Suriname krijgen eigen oorlogsmomument

Waterkant (dv)

De Surinaamse Joden die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog hebben sinds deze week een eigen namenmonument. Het gedenkteken is onthuld door leden van de Israëlitische Gemeente Suriname en bevat alle 105 namen van vermoorde Surinaamse Joden. Eén van de sprekers was Avram Alexander van onderzoeks- en herdenkingscentrum Yad Vashem in Jeruzalem. Ook schrijfster Cynthia McLeod was aanwezig. De muziek werd verzorgd door tien violisten en een cellist van het Eddy Snijders-orkest, onder leiding van dirigent Rielle Mardjo.

Surinaamse Joden die in Nederland woonden, kwamen vanwege de Jodenvervolging in de vernietigingskampen terecht, waar ze veelal de dood vonden. Onder de 105 vermoorde personen zijn onder andere elf artsen en hun echtgenotes en vijf tandartsen. Ook telt de lijst twee godsdienstleraren uit Paramaribo (met gezinsleden), twee nabestaanden van Surinaamse rabbijnen, drie onderwijskrachten en één vertaalster. Ook Joodse ambtenaren die voor het Surinaamse gouvernement werkten, ontkwamen niet aan de Sjoa.

In de bijna vier eeuwen van de Nederlandse kolonisatie van Suriname kwamen er veel Joden naar het gewezen wingewest. Veel slavenhouders waren bijvoorbeeld Joods, maar ook anderen zoals ondernemers en ambtenaren waren van Joodse komaf. Volgens kenners zou iedere Surinamer Joods bloed in zich hebben, omdat de Joodse Nederlanders zich door de eeuwen heen vermengden met de creolen, Hindoestanen en Javanen.

De belangstelling voor het Joodse verleden van de voormalige kolonie is groot. Zo staat het Joodse plaatsje Jodensavanne inmiddels op de UNESCO-werelderfgoedlijst en organiseerde het Joods Historisch Museum in Amsterdam nog een expositie over Surinaamse en Antilliaanse Joden.

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » Joden Suriname krijgen eigen oorlogsmomument