Joden van Myanmar blijven buiten schot

Myanmar
Pixabay

De Joodse gemeenschap van Myanmar – ook wel Birma genaamd – blijft in tegenstelling tot andere religieuze minderheden buiten schot. Waar moslims en christenen in het boeddhistische Zuidoost-Aziatische land vervolgd worden, zijn het de Joden die hun gang mogen gaan. Myanmar telt een groep van tussen de twintig en vijftig zielen, aangevuld met circa honderd Joodse expats, waaronder personeel van de Israëlische ambassade. Dit blijkt uit onderzoek van het Reformatorisch Dagblad (RD).

Joods toerisme
In een ver verleden had de Joodse gemeenschap van Myanmar drieduizend leden. In de Britse koloniale tijd waren zij vanuit Irak en India naar het land gekomen. De Joden woonden voornamelijk in de toenmalige Yangon. Met ruim zeven miljoen inwoners is het nog steeds de grootste stad van Myanmar. Een van de toeristische trekpleisters in Yangon blijkt de Musmeah Yeshua-synagoge te zijn. Deze werd recentelijk helemaal gerestaureerd. Tijdens een interreligieuze ceremonie in 2013 werd het huis van samenkomst opnieuw in gebruik genomen. Onder meer de president was toen deze plechtigheid aanwezig.

Myanmar Shalom
Sammy Samuels (38) is het hoofd van de Joodse gemeenschap, zo meldt de krant. In 2015 volgde hij zijn toen overleden vader Moses Samuels op. Ook leidt hij toeristen rond in de synagoge. Om het Joodse leven nieuw leven in te blaze, richtte hij in 2006 het reisbureau Myanmar Shalom op om Joodse toeristen naar het land te trekken. Jaarlijks neemt het Joodse toerisme ook toe. De sjoel werd in 1850 gebouwd en in 1942 tijdelijk gesloten door de Japanse bezetters. In deze tijd trokken de meeste Joden ook weg.

Buiten schot
Antisemitisme kent Myanmar niet en beveiliging van de synagoge is onnodig. Het gebouw bevindt zich in een buurt waar vele moslims en boeddhisten wonen. De bevolking van Myanmar weet niet wat het Jodendom is en mede daardoor blijven de Joden buiten schot. Wel kennen ze de staat Israël en omarmen ze die ook, aldus Samuels. In tegenstelling tot de christenen en moslim-minderheid (de Rohingha’s) worden de Joden niet vervolgd. In de laatste jaren was er sprake van vervolging van moslims door extremistische boeddhisten. Regeringsleidster en Nobelprijswinnares Aung San Su Kyi is door de vervolgingen in opspraak gekomen en heeft internationaal gezien behoorlijk aan status ingeboet.

Categorie: |

Home » Nieuws » Joden van Myanmar blijven buiten schot