Jom Ha Voetbal geannuleerd vanwege coronavirus

Image: Jom Ha Voetbal
Image: Jom Ha Voetbal

Jom Ha Voetbal, de jaarlijkse dag waarop Joods Nederland samenkomt om te voetballen, gaat dit jaar niet door. Daartoe heeft het organiserende comité besloten. De reden is de impact van de maatregelen rondom de bestrijding van het coronavirus. Sinds de oprichting in 1980 heeft het toernooi jaarlijks plaatsgevonden. Het is voor het eerst dat de feestelijke dag niet doorgaat. Volgend jaar hoopt het comité gewoon weer een editie te organiseren.

‘De overheid heeft evenementen tot 1 juni aanstaande verboden. Een en ander heeft een dergelijk grote impact op de voorbereidingen van Jom Ha Voetbal, dat het evenement niet op een goede en verantwoorde manier kan worden gerealiseerd’, schrijft het comité in een persbericht, waarin wordt stilgestaan dat de Joodse dag van het voetbal tot nu toe altijd is doorgegaan. Niet alleen op voetbalgebied, maar ook sociaal gebied is Jom Ha Voetbal een belangrijke dag van Joods Nederland.

‘Jom Ha Voetbal is bij uitstek de sociale familiedag waar iedereen aanwezig dient te kunnen zijn. Het is een pijnlijk besluit, maar er is gekozen om de gezondheid van de vrijwilligers, spelers en bezoekers, in totaal tweeduizend mensen van jong tot oud, als prioriteit te stellen. Het comité kijkt ernaar uit om in betere omstandigheden de 41ste editie van Jom Ha Voetbal te organiseren’.

Rijke geschiedenis
In 1980 werd Jom Ha Voetbal voor de eerst op privé-initiatief door David Kleerekoper en Osie Lilian georganiseerd. In opdracht van de Joodse jongerenvereniging IJAR Amsterdam, waarvan Lilian lid was, zochten zij naar een geschikte locatie. De opzet was een dag te organiseren waar meerdere sporten aan bod zouden komen. Op de velden van de vereniging RAP in Amsterdam-Buitenveldert vond de eerste editie plaats.

In 1985 droegen Kleerekooper en Lilian de fakkel over aan twee leden van het toenmalig voetbalteam van Joods Maatschappelijk Werk (JMW) in Amsterdam. Het evenement kwam onder auspiciën te staan van het JMW. Dit gebeurde onder leiding van Chris Kooyman samen met Philippe Rubens. Met de groei van het evenement breidde ook de organisatie uit tot een organiserend comité van negen leden en een kascommissie onder leiding van Dennis Dresden.

In 2000 werd de stichting Jom Ha Voetbal opgericht. Maurice de Hond en Philippe Rubens werden in de daarop volgende jaren de drijvende krachten en bestond de kascommissie uit Jacques Noach en Jacques Coronel. In 2015 is het comité is verjongd met een nieuwe generatie onder leiding van Marc Sweijd (sinds 2001) en bestaat de kascommissie uit David Kleerekoper en Osi Lilian.

Succesvol
Jom Ha Voetbal groeide uit tot een van de succesvolste evenementen binnen Joods Nederland en een van de grootste internationale amateur toernooien van Amsterdam en omgeving. Op een dag worden er ruim 160 wedstrijden gespeeld door zeventig teams in alle leeftijdsgroepen, van professioneel tot recreatief. Het budget bedroeg in 1986 1.400 euro en ligt tegenwoordig rond de 27.000 euro.

Categorie: |

Home » Nieuws » Jom Ha Voetbal geannuleerd vanwege coronavirus