Joods Museum Brussel gaat samenwerken met evenknie in Litouwen

YouTube

De Joodse Musea van België en Litouwen gaan een samenwerkingsverband aan. Dat werd bekendgemaakt tijdens het staatsbezoek van koning Filip en koningin Mathilde aan het Oost-Europese land, vorige week. Beide partijen tekenden een samenwerkingsovereenkomst. Het is de bedoeling dat exposities worden ondersteund door objecten en informatie tussen Brussel en Vilnius uit te wisselen en andersom. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) was ook van de partij in het museum.

Onder het toeziend oog van Mathilde tekenden het Joods Museum van België in Brussel en het Joods Museum Vila Gaon in Vilnius een samenwerkingsovereenkomst. Zij bezocht vorige week het Litouwse museum samen met de presidentsvrouw van het gastland. Mathilde liet zich rondleiden. Nu was er een Belgisch bezoek, maar de toekomst zijn er in het museum mogelijk ook Belgische objecten te zien. Het gaat om onderzoek, de uitwisseling van documenten en een expositie van affiches uit het getto van Vilnius in Brussel.

Brussels minister-president Vervoort is tevreden met het akkoord. “Symbolisch is het belangrijk,” legt zegt hij tegen de Franstalige krant Le Soir. “Zeker gezien de geschiedenis die de Joodse gemeenschap hier beleefde, tijdens de Tweede Wereldoorlog.” Voor de oorlog en de Sjoa werd Vilnius ook wel het Jeruzalem van het Noorden genoemd. Tussen de 28 en 41 procent van de bewoners was voor 1941 van Joodse komaf. Destijds hadden Joodse kunstenaar en wetenschappers hadden ook veel contact met België.

Filip en Mathilde bezochten Litouwen vorige week van maandag tot en met woensdag. Het staatsbezoek was niet alleen een viering van de bilaterale betrekkingen tussen beide landen, maar stond ook in het teken van de oorlog in Oekraïne. Zo bezocht de koning oefeningen van het Litouwse leger. Het land ligt direct naast Rusland, is NAVO-lid en wil voorbereid zijn indien het tot een Russische aanval zou komen. België helpt een handje, samen met andere NAVO-bondgenoten. Op de derde dag van het bezoek was het koningspaar in Kaunas, de tweede stand van het land.


Lees ook:
Litouwen slaat als eerste euroland Hebreeuwse letters op munt

De Bank van Litouwen heeft een euromunt geslagen met daarop Hebreeuwse letters. Daarmee heeft Litouwen een primeur. Het gaat om een speciale tien euromunt ter gelegenheid van de driehonderdste verjaardag van Vilna Gaon, de achttiende eeuwse rabbijn Elijah ben Solomon Zalman, die leefde en stierf in de Litouwse hoofdstad Vilnius. De Joodse gemeenschap van het Baltische land is meer dan driehonderd jaar oud.

Categorie: |

Home » Nieuws » Joods Museum Brussel gaat samenwerken met evenknie in Litouwen