Joodse begraafplaats Kraainem beklad met swastika’s

Joodse begraafplaats Kraainem (Google Maps)

In het Belgische Kraainem is de Joodse begraafplaats beklad met hakenkruizen. Het gaat om de toegangspoorten. Ook werden ze op een buitenmuur aangebracht, aldus de politie, die de zaak onderzoekt. Verder zijn er davidsterren getekend. Het is vooralsnog niet duidelijk wie dit gedaan heeft. De autoriteiten willen nog geen verband leggen met de oorlog in de Gazastrook.

Betreuren

“Ik betreur wat er gebeurd is. Dit is een totaal gebrek aan respect voor de overledenen en voor mensen die hier voor ons geleefd hebben,” zegt burgemeester Bertrand Waucquez van de gemeente Kraainem-Unie tegen de VRT. “Ik hoop dat dergelijke zaken in de toekomst nooit meer zullen gebeuren. Of er een verband is met het conflict in het Midden-Oosten weten we niet.”

Kwajongensstreek?

“Wie de dader is of daders zijn, weten we ook nog niet. We hebben de hakenkruizen ondertussen wel laten verwijderen,” aldus Waucquez. In de Vlaamse gemeente, die tegen Brussel aan ligt, zijn ze dit niet gewend. Korpschef Philip Beke van de zone WOKRA (Wezembeek-Oppem/Kraainem) vult aan: “Het is nog onduidelijk of het om een kwajongensstreek gaat, of het te maken heeft met de oorlog tussen Israël en Palestina.”

Charleroi

Niemand wil voorbarige conclusies trekken, zo lijkt het. Dat komt mogelijk door de spanningen die er in Brussel zijn: Joodse bewoners voelen zich niet veilig en er zijn verschillende anti-Israël-demonstraties geweest met antisemitische leuzen. Ook werden onlangs op een Joodse begraafplaats nabij Charleroi vernielingen aangericht.

Categorie: |

Home » Nieuws » België » Joodse begraafplaats Kraainem beklad met swastika’s