Zeker 89 Joodse graven beschadigd in Charleroi

Vernielde begraafplaats Lekkerkerk (M. Kuiler)

Op een Joodse begraafplaats in België zijn 89 graven beschadigd door vandalen. De ontdekking werd op woensdag gedaan. Het gaat om het Israëlische deel van de begraafplaats van Marcinelle, een deelgemeente van Charleroi. Volgens burgemeester Paul Magnette (PS) moet antisemitisme aan de basis liggen van deze grafschendingen. De voorzitter van de Joodse koepelorganisatie van België is geschokt.

Aanklacht

Davidsterren zijn van de graven afgetrokken en ook is er een buste gestolen – de sterren waren eerder op de graven aangebracht om ze op te knappen. Alle beschadigingen werden in de nacht van 21 op 22 november aangebracht en werden woensdag opgemerkt door een grafdelver, aldus Het Nieuwsblad. Het stadsbestuur heeft een aanklacht ingediend bij de politie en een melding gedaan bij Unia, het gelijkekansencentrum van België dat racisme en discriminatie registreert.

Steun aan families

‘De politie onderzoekt de omstandigheden van deze beschadigingen. De daders zullen worden vervolgd’, verklaart Magnette in een bericht op Twitter, thans X. ‘Als burgemeester heb ik de gemeente gevraagd om elk gezin op de hoogte te stellen. Ik betuig mijn solidariteit en steun aan de families die getroffen zijn door deze onuitsprekelijke daden. Antisemitisme is een kwaad dat we met al onze kracht moeten blijven bestrijden’.

Verband

Voorzitter Yves Oschinsky van het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België (CCOJB) zegt in Le Soir dat het ‘niet zomaar om een grafschennis’ gaat. “Het doel was om Joden hun identiteit te ontnemen door de davidsterren van de graven te verwijderen. Dit is voorbij alle afschuw. Het is wreedheid zonder naam voor alle Joodse families, voor de hele Joodse gemeenschap. Het wreedste en sterkste symbool van haat,” aldus Oschinsky, die een verband legt tussen de oorlog in Gaza tegen Hamas en de ‘exponentiële explosie’ van antisemitisme sindsdien in België.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » België » Zeker 89 Joodse graven beschadigd in Charleroi