Joodse en Turks-Koerdische cultuur samen in voorstelling over liefde

Meral Polat en Eran ben-Michael (beeld: K. Rijken).
Meral Polat en Eran ben-Michael (beeld: K. Rijken).

Acteurs Meral Polat en Eran ben-Michael ontmoetten elkaar veertien jaar geleden voor het eerst op de toneelschool, waar ze vier jaar studeerden. Aan het einde van hun studie maakten ze de voorstelling ‘Who’s Afraid of Romeo & Julia’. Insteek: wat zou er gebeuren als Romeo en Julia niet zouden zijn doodgegaan aan het einde van de voorstelling? Zouden ze dan jarenlang nog bij elkaar gebleven zijn of zouden ze misschien veranderd zijn in een kibbelend stel, waar de sleur de boventoo voert? Polat: “Misschien zou het wel eindigen in een vechthuwelijk zoals dat van Martha en George uit Who’s Afraid of Virginia Woolf. Vandaar de titel van onze voorstelling. Nu, tien jaar later, voeren we het stuk op met onze eigen kijk op de liefde”. 

In het stuk Who’s Afraid of Romeo & Julia, dat vanavond in het Amsterdamse theater Bellevue in premiere gaat, gaan Polat en ben-Michael op zoek naar de ware liefde. Bestaat zoiets wel? Ben-Michael: “Ik had de ware liefde gevonden en Meral wist zeker dat dit bij haar nog zou gebeuren”. In de voorstelling komt de achtergrond van beiden naar voren. “We zijn allebei kinderen van migraten en nemen dit mee in deze voorstelling. We vertellen verhalen over onze ouders en grootouders, en we zingen ook liedjes in het Hebreeuws en het Turks”. Meral Polat benadrukt dat dit hen bindt. “Juist die culturele achtergrond is de herkenbaarheid in ons. Dat maakt deze voorstelling zou leuk om te spelen”. 

Het is een persoonlijke kleinkunstvoorstelling geworden vol verlangen, angst, nieuwsgierigheid en humor. Gewapend met de geschiedenis
van hun Turks-Koerdische en Joodse families, liedjes en muzikant Reint van de Brink spelen, zingen en stand-uppen ze zich een weg naar het antwoord op deze vraag. Een feest van herkenning én verwondering, zo zeggen velen nu al. Ook past het stuk bij de visie van de overheid op cultuur, waar meer ruimte moet zijn voor experimenteel toneel. Tijdens de try-outs werd de show goed ontvangen en in de komende weken is hij onder meer te zien in Amsterdam en Rotterdam. Kijk voor alle voorstellingen op de agenda van Jonet.  

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse en Turks-Koerdische cultuur samen in voorstelling over liefde