Joodse familie vecht tegen Britse NHS om het leven van hun kindje

foto: I. Mitchell

Een Joods gezin in de Britse stad Manchester is in een gevecht verwikkeld om hun ongelukkig geboren kindje in leven te houden. Het ziekenhuis wil haar leven beëindigen, maar haar ouders en familieleden willen haar laten leven. Ze wenden zich nu tot de Britse regering. Alta Fixsler (2) werd geboren met traumatisch hersenletsel en leeft al vanaf haar eerste levensdag met hulp van machines en andere medische zorg, zo meldt de Jewish Chronicle. De National Health Service (NHS) is deels verantwoordelijk. Het gezin houdt vast aan het geloof en zegt dat levensbeëindiging niet mag, maar artsen betogen dat het kind nooit meer beter wordt en in constante pijn zal blijven leven.

Thuis sterven
De ouders Avraham en Chaya Fixsler probeerden eerder tot een overeenkomst te komen met de Manchester University NHS Foundation Trust. Dat gebeurde na een mislukte juridische strijd om haar voor behandeling naar het buitenland te brengen. De Trust heeft inmiddels besloten dat de behandeling van de dreumes moet worden stopgezet via de pediatrische zorg van het ziekenhuis of in een lokaal hospice. Thuis sterven lijkt de Trust onverstandig, omdat de ouders niet de juiste omstandigheden zouden kunnen aanbieden. Het gezin wil de kleine echter niet kwijt.

Boris Johnson
Vader en moeder zeggen dat ze ‘het allerbeste voor ons kleine meisje’ willen. Ze wenden zich nu tot de Britse regering. “We vragen Boris Johnson en Sajid Javid [zorgminister, red.] om tussen ons beiden te komen, de Trust te verzoeken hun standpunt te heroverwegen en Alta toe te staan ​​thuis te komen bij haar familie,” zeiden ze vrijdag. De strikt orthodox-Joodse familie stelt dat het beëindigen van haar behandeling in strijd is met hun geloof, maar de artsen zeggen dat ze geen kans heeft op herstel en in een wereld van pijn heeft. Alta heeft al wel een visum voor de VS gekregen, zodat ze daar verzorgd kan worden, maar de NHS Trust wil haar niet laten gaan.

Woord van de rabbijn
Rabbijn Jonathan Guttentag, van de Coalition for Jewish Values in Manchester, meent dat de beslissing van de Trust neerkomt op ‘euthanasie van kinderen tegen de wens van de ouders’. Hij voert daar aan toe dat hun wens om de dochter te laten leven ‘geen plaats heeft in een fatsoenlijke humane samenleving en op gespannen voet staat met het liberale karakter van het huidige Groot-Brittannië’. Guttentag: “Het doorbreekt de heilige band tussen ouders en kind en is een aanval op de fundamentele morele structuur van het gezin.”

Rivlin
Het voormalig parlementslid Ivan Lewis (Labour) roept de regering van Boris Johnson op om in te grijpen en dringt er bij de NHS op aan haar aanpak te heroverwegen. “Het is nog niet te laat om medeleven te tonen met de rouwende ouders en respect te uiten aan hun religieuze overtuigingen”, zei hij. Ook de voormalige Israëlische president Reuven Rivlin heeft het inmiddels voor de ouders opgenomen. Hij vindt dat het kindje moet blijven leven, naar de wens van de ouders en volgens hun interpretatie van het Joodse geloof.

Reactie NHS
Een woordvoerder van de Manchester University NHS Foundation Trust kwam met een andere boodschap. “Wij erkennen dat dit een ongelooflijk moeilijke en verontrustende tijd is voor de familie van Alta en we zullen hen blijven steunen. Vanwege de vertrouwelijkheid van de patiënt kunnen we geen verdere commentaar geven.” Het ziet er naar uit dat de Trust voorlopig bij haar besluit blijft en dat de behandeling van het tweejarige Joodse meisje binnenkort zal worden stopgezet, met de dood tot gevolg.

Europa
De familie is al naar het Britse Hooggerechtshof in Londen gestapt, maar die weigerde in juli een eerdere uitspraak die haar overplaatsing naar de palliatieve zorg toestond, te vernietigen. Europa zou mogelijk uitkomst kunnen bieden, maar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens verwierp deze maand nog een beroep van haar familie. Het is nu aan de regering om een oordeel te vellen over de toestand in het ziekenhuis in Manchester. “Onze gedachten en oprechte deelneming gaan uit naar Alta Fixsler en haar familie in deze ongelooflijk moeilijke tijd,” aldus een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zorg. “We geven geen commentaar op beslissingen van de onafhankelijke rechterlijke macht.”

Lees ook:
Jonathan Sacks (72), oud-opperrabbijn Groot-Brittannië, overleden

De voormalige opperrabbijn van Groot-Brittannië, Baron Jonathan Sacks, is zaterdag op 72-jarige leeftijd overleden. Na decennia van trouwe dienst werd hij de laatste jaren vooral bekend door zijn gevecht tegen Jodenhaat in en buiten zijn land. Sacks was sinds zijn indringende rede in het Europarlement over antisemitisme, in 2016, een internationale bekende geworden die lezingen gaf en toespraken over het onderwerp hield. Ook was hij een graag geziene gast was in Britse tv-programma’s. 

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Joodse familie vecht tegen Britse NHS om het leven van hun kindje