Joodse leerlingen verwijderd uit klassen van prinsessen

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Met medeweten van koningin Juliana werden in 1951 Joodse leerlingen preventief verwijderd uit de klassen op de Nieuwe Baarnsche School waar de prinsesjes Margriet en Irene geplaatst werden. Dit blijkt uit een artikel in het Nieuw Israelietisch Weekblad (NIW) dat vrijdag 26 juni verscheen.

Het initiatief tot het verwijderen van Joodse leerlingen ging uit van ‘een bepaalde kring van Baarnse ingezeten’, met medeweten van koningin Juliana. De ouders van de verwijderde Joodse leerlingen benaderden het Hof waarna Juliana in antwoord verklaarde dat ‘de Oranjes niet antisemitisch zijn’. Uiteindelijk verdween de zaak in de doofpot.

NIW-hoofdredacteur Maurice Swirc verklaart: “Dit is een potentieel explosieve geschiedenis, zeker ook omdat het zes jaar na de Sjoa plaatsvond. Nader onderzoek zal de precieze gang van zaken in beeld moeten brengen. Maar de houding van Juliana roept voor Joods Nederland – op zijn minst – dringende vragen op.” De Joodse gemeenschap is van oudsher zeer Oranjegezind. Tot vandaag wordt in de sjoeldienst standaard gebeden voor het Koningshuis.

Het onderzoek is verricht door historicus Bart Wallet middels exclusieve toegang tot onder andere het Koninklijk Huisarchief, het archief van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap en diverse privé-archieven.

Op vragen van het NIW aan De Nieuwe Baarnsche School – die het artikel vooraf ter inzage kreeg – kwam geen enkel antwoord [bl].

Lees hier het volledige artikel
Bron: NIW

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Achtergrond » Joodse leerlingen verwijderd uit klassen van prinsessen