Tamarah Benima nieuwe rabbijn Beit Ha’Chidush

Beit Ha´Chidush

Rabbijn Tamarah Benima leidt op vrijdagavond 26 juni haar eerste dienst bij de modern-Joodse gemeente Beit Ha’Chidush (BHC). Ze is sinds 1 juni aangesteld als rabbijn bij de Amsterdamse gemeente, waar zij rabbijn Hannah Nathans opvolgt. Nathans, sinds 2012 rabbijn bij BHC, wil meer tijd besteden aan het schrijven van boeken en aan het door haar opgerichte centrum voor Joodse spiritualiteit. Zij blijft wel als lid aan BHC verbonden.

Haar opvolgster Tamarah Benimah (1950) is geen onbekende in Joods Nederland. Ze studeerde in 2008 af als rabbijn aan het liberaal-Joodse Levisson Instituut. Ze is ook rabbijn van de Progressief Joodse gemeente Noord-Nederland in Zuid-Laren en van de Liberaal Joodse gemeente Heerenveen. Van 1980 tot 1999 werkte Benima voor het Nieuw Israelietisch Weekblad (NIW), vanaf 1992 als hoofdredacteur.

De progressieve gemeente Beit Ha’Chidush (‘Huis van Vernieuwing’)  werd twintig jaar geleden opgericht door een aantal Amerikaanse expats, geïnspireerd op vernieuwingsgezinde stromingen als het reconstructionistisch Jodendom en Jewish Renewal. De gemeente is homovriendelijk en accepteert ook mensen met alleen een Joodse vader als lid.

Sinds de oprichting in 1995 is Benima de vierde vrouwelijke rabbijn van de gemeente. In 2005 begon de Duitse Elisa Klapheck als de eerste vrouwelijke rabbijn in Nederland. Zij werd in 2009 opgevolgd door Clary Rooda, die twee jaar later wegens ziekte moest stoppen. In 2012 werd Hannah Nathans aangesteld. Beit Ha’Chidush huist sinds 1997 in de 18de eeuwse Uilenburgersynagoge in Amsterdam [bl].

Categorie:

Home » Nieuws » Tamarah Benima nieuwe rabbijn Beit Ha’Chidush