Turkse Joden worden weer Portugees

Drie maanden nadat Portugal een wet heeft aangenomen waardoor afstammelingen van Portugese Joden aanspraak kunnen maken op de Portugese nationaliteit, zijn al 250 aanvragen goedgekeurd. Ruim 150 van die aanvragen kwamen uit Turkije.

In Spanje werd onlangs een soortgelijke wet aangenomen, die in oktober in werking zal treden.

Aanvragers van de Portugese nationaliteit moeten kunnen aantonen dat ze inderdaad afstammen van Sefardische Joden die in Portugal woonden voordat zij in de zestiende en zeventiende eeuw werden verjaagd door de Inquisitie. De Portugese overheid heeft de Joodse gemeenschappen van Lissabon en Porto de verantwoordelijkheid gegeven de aanvragen te beoordelen.

Om een Portugees paspoort te bemachtigen hoeven afstammelingen van Portugese Joden niet in Portugal te wonen; wat normaalgesproken wel vereist is om aanspraak te maken op de Portugese nationaliteit. Een andere uitzondering is dat zij het gebruikelijke naturalisatieproces van zes tot zeven jaar niet hoeven te doorlopen. Binnen een half jaar horen ze of de aanvraag wordt goedgekeurd. Met de maatregel wil Portugal de Joodse afstammelingen in de diaspora tegemoetkomen. “We kunnen fouten uit het verleden niet terugdraaien,” zei minister van Justitie Paula Teixeira da Cruz. “Maar deze mensen hebben recht op Portugees burgerschap.”

“De meesten die een Portugees paspoort aanvragen denken er niet over naar Portugal te verhuizen”, zegt Jose Carp, voorzitter van de Joodse gemeente in Lissabon. “Ze zijn gewoon trots op hun Europees-Sefardische achtergrond. Met een officieel document hebben ze een bewijs in handen dat ze aan volgende generaties kunnen doorgeven.”

In totaal zijn al negenhonderd aanvragen ingediend sinds de wet afgelopen maart in werking werd gesteld, onder meer uit Israël, Brazilië, Marokko en de Verenigde Staten. Ook Nederland kent sinds 1600 een substantiële Portugees-Joodse gemeenschap. Voor zover bekend zijn er nog geen aanvragen van Nederlandse afstammelingen van de Sefardische Joden gedaan voor een Portugees paspoort [bl]

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » Turkse Joden worden weer Portugees