Islamitische gebedsruimte in replica Achterhuis

csm

Op een tentoonstelling in De Meelfabriek in Leiden opent zaterdag 27 juni een installatie waarbij het Achterhuis van Anne Frank is nagebouwd en ingericht als islamitische gebedsruimte. Deze installatie, ‘Monument to the Dutch’ van het Amerikaanse kunstenaarscollectief Ghana Think Tank, maakt deel uit van de tentoonstelling Global Imaginations, een initiatief van het Leidse Museum De Lakenhal. De kunstenaars Christopher Robbins (VS), John Ewing (VS), Matey Odonkor (Ghana) en Maria del Carmen Montoya (VS) willen met het kunstwerk aandacht vragen voor de geschiedenis van de Nederlandse tolerantie in relatie tot de islam.

‘Moskee’
Aanvankelijk zou het kunstwerk de ‘Anne Frank Moskee’ gaan heten, maar nadat het de kunstenaars en Museum De Lakenhal duidelijk werd dat hiertegen grote maatschappelijke bezwaren bestonden, met name binnen de Joodse gemeenschap, is van die titel afgezien. Directeur Meta Knol van Museum De Lakenhal: “De kunstenaars zijn erg geschrokken van de commotie die het idee teweegbracht. Het is absoluut niet hun bedoeling mensen tegen het zere been te schoppen, integendeel.”

Bij de gebedsruimte, te betreden via een opzijgeschoven boekenkast, hangen informatiepanelen over de geschiedenis van de islam in Nederland. Bijvoorbeeld over Willem van Oranje, die banden onderhield met de Sultan van het Ottomaanse Rijk, en de Watergeuzen die tijdens de Spaanse Opstand de islamitische halve maan droegen, om aan te geven dat zij nog ‘liever Turks dan paaps’ waren.

Debat
De vraag dringt zich op of het gepast is om Anne Frank, symbool van de moord op zes miljoen Joden, te koppelen aan het huidige islamdebat. Knol: “Indirect hebben de Sjoa en islamofobie wel degelijk met elkaar te maken. Op de website van de Anne Frank Stichting is ook te lezen dat zij hun werk doen om hedendaags racisme te bestrijden. Dit kunst werk is bedoeld als pleidooi voor tolerantie.”

In aanloop naar de opening van de installatie zijn verschillende Joodse en islamitische organisaties benaderd om hun mening te geven op een persconferentie die vandaag plaatsvindt. Namens de Joodse gemeenschap is Hanneke Gelderblom van het Caïro-overleg (NVPJ, NIK) aanwezig, evenals Driss El Boutoufi als vertegenwoordiger van de Nederlandse moslimgemeenschap (CMO). Zij spreken ook namens de christenen (PKN, RKK), die eveneens deel van uitmaken van het Caïro-overleg.

Het kunstwerk ‘Monument to the Dutch’ is van 27 juni tot en met 4 oktober te zien in De Meelfabriek in Leiden [bl].

Categorie:

Home » Nieuws » Islamitische gebedsruimte in replica Achterhuis