Joodse lijsttrekker voor gezondheidspartij NLBeter

Esther van Fenema (NLBeter)

Esther van Fenema wordt de lijsttrekker van NLBeter voor de verkiezingen van de Tweede Kamer in maart 2021. Die partij werd eind vorig jaar opgericht en streeft een betere gezondheidszorg na. De leider van deze one-issuepartij heeft al de nodige media- en debatervaring. Zo is ze onder meer columniste voor het blad Medisch Contact en doet ze interviews voor het programma Café Weltschmertz. Ook is Van Fenema regelmatig commentator bij programma’s van de EO op NPO-radio 1, bij de rechtse omroep WNL en bij programma’s zoals DitisM en RTL-boulevard.

Van Fenema is psychiater en heeft een praktijk aan huis. Haar keuze voor dit beroep is haar deels ingegeven door gebeurtenissen in jaar jeugd. Zo wist ze pas op haar vijftiende dat ze Joods is. Haar moeder had het tot dan toe altijd verzwegen uit angst erover te praten. Haar vader is niet-Joods, maar had wel bewondering voor het Jodendom. Omdat haar moeder een oorlogstrauma had, kon Van Fenema thuis niet zomaar over hun Joodse achtergrond praten en ging vragen stellen moeilijk. Zelf bezocht ze een tijdje een sjoel in tijdens jaar studie werd ze lid van een Joodse studentenvereniging. Uiteindelijk is ze niet actief Joods omdat ze de gemeenschap ‘zwaar’ vindt.

De partij NLBeter werd in november 2019 opgericht. Het bestuur bestaat behalve Van Fenema uit cardiologe Janneke Wittekoek en psychiater Ronald Mann. De structurele problemen in de gezondheidszorg vormden het uitgangspunt voor NLBeter. Van Fenema: “Dezelfde systeemfouten die in de zorg zijn geslopen, hebben ook het onderwijs en in de overige onderdelen van de publieke sector verziekt. In Den Haag ontbreekt het lef en het inzicht om het roer volledig om te gooien. NLBeter is van mening dat het tijd is om de professionals aan het roer te laten in de publieke sector zodat we weer naar een gezonde samenleving toe kunnen werken. Ik vind het een eer dat ik deze campagne mag gaan aanvoeren.”

Lees ook:
Moszkowicz gaat de politiek in

Oud-advocaat Bram Moszkowicz voelt zich klaar voor de politiek. “Ik ben bevrijd van de angst om te vallen en bevrijd van de angst om door de media neergesabeld te worden”, zei hij tijdens zijn presentatie als partijleider van de nieuwe partij VoorNederland (VNL). Deze partij is een afsplitsing van de PVV van Geert Wilders.

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse lijsttrekker voor gezondheidspartij NLBeter