Leerlingen Maimonides zamelen geld in voor nieuw Amigourhuis in Be’er Sjeva
Derdeklassers van het Maimonides Lyceum houden een inzamelingsactie voor een nieuw te bouwen Amougourhuis in de Israëlische stad Be’er Sjeva. Dit is een complex voor ouderen die niet genoeg geld hebben om in een aangepast huis te wonen. Met een online veiling moet binnen een paar dagen 1.500 euro worden opgehaald. Mensen die mee willen doen, kunnen terecht op een speciale Marktplaats-pagina en op de website die de scholieren zelf hebben gemaakt. Op donderdagmiddag vindt via Zoom de veiling plaats.
Bijzondere veiling
Op de site en de Marktplaats-omgeving biedt klas 3HV veiling-objecten en diensten aan die ze in de afgelopen tijd zelf hebben opgehaald. Van bijlessen en kooklessen tot sportclinics en designadvies. Zelfs privé-concerten, hotelovernachtingen en gidsen in Israël behoren tot het veilingaanbod. Op de Marktplaats-pagina komen er iedere dag nog spullen en diensten bij. Voor wie meedoet is het dus raadzaam deze in de gaten te houden. De veiling vindt via Zoom plaats en wordt gehouden op donderdag 11 juni om vijf uur ‘s middags en duurt tot half zeven ‘s avonds. Voor donderdag wordt de Zoom-link op de website van Maimonides gepubliceerd.
Samenwerking met CIA
Het Joods Bijzonder Onderwijs (JBO), waar Maimonides onder valt, werkt al een aantal jaar samen met de Collectieve Israël Actie (CIA). Naast dat de CIA de reis van de bovenbouwleerlingen iedere twee jaar naar Israël mogelijk maakt, zijn ze een Nederlandse non-profitorganisatie die kwetsbare gemeenschappen in Israël steunt. De leerlingen die naar Israël afreizen, zetten zich voorafgaand aan deze reis altijd in voor een project van de CIA. Na geld te hebben opgehaald, bezoeken dit project tijdens de reis. De afgelopen twee keer ging het ook om het Amigourhuis, dat beide keren het hoogtepunt van de reis bleek te zijn, aldus de schooldirectie.
Overlevenden helpen
Het Amigourhuis in Be’er Sjeva herbergt voornamelijk overlevenden van de Sjoa. Vandaag de dag wonen nog ruim 149.000 overlevenden in Israël. Van deze groep leeft dertig tot veertig procent onder de armoedegrens. ‘Amigour is er voor die ouderen bij wie de nood en dreiging van armoede of dakloos worden het hoogst is’, schrijven de scholieren op hun site. Zonder dit complex zouden deze overlevenden geen woonruimte hebben. ‘Nu zitten de bewoners ook nog eens in quarantaine, om te zorgen dat ze niet ziek worden of anderen aansteken. Naast de psychologische druk die deze isolatie met zich meebrengt, worstelen zij ook met praktische vragen, zoals hoe kom je nu bijvoorbeeld aan boodschappen?’
Over het Maimonides
Het Maimonides is de enige Joodse middelbare school van Nederland. De school werd in 1928 gesticht als ‘de Joodsche HBS’ en bleef tot 1943 bestaan. In dat jaar werd het door de bezetter gesloten en verdween de gehele inventaris als ‘Liebesgabe’ naar nazi-Duitsland. Twee jaar na de bevrijding kon de school zijn deuren weer openen. De naam werd later veranderd in ‘Joods Lyceum Maimonides’ en verwijst naar de Joodse geleerde Maimonides die in de twaalfde eeuw in Córdoba leefde. Vele Joodse Nederlanders hebben er tussen 1947 en heden school gelopen en eindexamen gedaan. In 2009 vond er een verbouwing plaats van de school die nu in vol bedrijf is. Het Maimonides heeft zijn Joodse karakter nooit verloochend.
Lees ook:
Brugpiepers van Maimonides op tweede plaats bij wedstrijd van Centropa-project
Twee brugklassers van de Joodse middelbare school Maimonides hebben de tweede plaats behaald in een wedstrijd van het Centropa-project. Dit initiatief probeert Europese Joden dichter bij elkaar te brengen en hen bewust te laten worden van hun gezamenlijke Europees-Joodse cultuur en geschiedenis.
Staatshoofd bezoekt Joodse school Maimonides
Koning Willem-Alexander heeft de Joodse Scholengemeenschap Maimonides in Amsterdam bezocht. Het werkbezoek was in het diepste geheim voorbereid. Hij werd ontvangen door Aboed Shabi, voorzitter van de stichting Joods Bijzonder Onderwijs (JBO), bestuurder Allon Kijl en Arjo de Groot namens de directie van de school.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren