Joods monument in Veghel op komst

Kabouter Buttplug, standbeeld Rotterdam (beeld: Fred Romero, wikipedia commons, https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en)

Er worden nog steeds herinneringsmonumenten opgericht voor Joden die zijn vermoord in de Tweede Wereldoorlog. Onlangs werd er een gedenkteken aangekondigd in Veghel, waar een kunstenaar aan de slag gaat om die te vervaardigen. In het Noord-Brabantse stadje moet het allemaal nog wel beginnen. Daar komt een reusachtige kabouter te staan.

Het om de Jumbo en varkensboeren bekend staande Noord-Brabantse stadje krijgt een levensgrote kabouter. Dat komt omdat in de bange jaren ’40-’45 een klein kaboutertje een grote rol speelde bij de onderduik van Joden in Veghel. Dat maakte Rolf Vonk van de Heemkundekring Vehchele onlangs bekend in de 55 Plusshow, een radioprogramma van Omroep Meijerij. Samen met de lokale omroep heeft hij een vierdelige documentaire gemaakt, die ook kan dienen als lesmateriaal voor kinderen in de bovenste groepen van de basisscholen.

Kaboutertje

“Een klein kaboutertje speelde in Veghel een heel belangrijke rol bij de hulp aan Joodse onderduikers. Want Paula Potgiesser, een Duitse vrouw die was getrouwd met een man uit Veghel, had in de oorlog een boekwinkel op de Molenwieken,” aldus Vonk. “En zij hielp, op verzoek van haar zuster die in Winterswijk woonde, Joodse vluchtelingen bij het vinden van een onderduikadres.”

Vonk: “Als ze dan weer van haar zuster hoorde dat er een adres nodig was voor onderduikers, dan zette ze in de etalage van haar boekwinkel een klein kaboutertje neer. En dat was het teken voor de verzetsgroep in Veghel dat er een Joodse onderduiker moest worden geholpen. Op die manier zijn zeker vijftien kinderen en tien volwassenen geholpen.”

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Joods monument in Veghel op komst