Joodse onderduikkinderen pleiten voor opname migrantenkinderen uit Griekenland

Hanneke Groenteman (YouTube)

Twaalf onderduikkinderen van weleer vinden dat Nederland migrantenkinderen op opnemen die momenteel in Griekse migrantenkampen leven. Dat schrijven ze in een open brief aan de Tweede Kamer. Onder hen zijn socioloog Abram de Swaan, schrijfster Chaja Polak en journaliste Hanneke Groenteman. Ze vergelijken hun eigen ervaringen en leed in de onderduik met die van een groep kinderen die nu, vaak zonder ouders, in kampementen in Griekenland leven. Op donderdagmiddag stemt de Tweede Kamer of deze vijfhonderd kinderen naar Nederland mogen komen voor asiel.

Groot risico
‘Nederland weigert tot nu toe verantwoordelijkheid te nemen en is niet bereid ook maar één kind toe te laten’, schrijven de voormalige onderduikkinderen in hun open brief aan het parlement. Volgens hen hebben 150 Nederlandse gemeenten zich inmiddels bereid verklaard om een deel van deze groep kinderen op te nemen. ‘Zelf zijn wij ooit als kinderen gered, vaak door wildvreemden. We werden tijdens de Tweede Wereldoorlog als Joodse of Sinti-kinderen vervolgd en moesten onderduiken. We werden opgevangen door gezinnen van allerlei gezindte, vaak christelijk geïnspireerd, in een tijd dat zij daar zelf groot risico door liepen’.

Moed en opoffering
De voormalige onderduikers benadrukken dat ‘zulke moed en opofferingsgezindheid’ nu niet aan de orde zijn. ‘Nederland loopt nu geen risico en hoeft niets op te geven om de alleenstaande vluchtelingenkinderen die gestrand zijn in de Griekse kampen te helpen, bijvoorbeeld door vijfhonderd van hen op te nemen. Alles wat van dit land wordt gevraagd is medeleven en heel gewone, menselijke barmhartigheid’, schrijven ze. Volgens de briefschrijvers leven duizenden kinderen in Griekse vluchtelingenkampen in ellendige omstandigheden en kan Griekenland hen niet alleen opvangen. 

Nederlands beleid
Andere Europese landen zoals Duitsland en Finland hebben al wel groepen kinderen opgenomen. Volgens die landen gaat het om ‘weeskinderen’, omdat ze zonder ouders de oversteek van Turkije naar Griekenland hebben gemaakt. Ze zijn helemaal alleen en krijgen daarom een voorkeursbehandeling om naar het noorden te komen, de plek waar de meeste asielzoekers die in Griekse kampen leven naartoe willen. Nederland besloot om zich niet aan te sluiten bij de groep Noord-Europese opvanglanden, maar om betere opvang en kansen voor de kinderen in Griekenland zelf te ondersteunen. Samen met de Griekse overheid is er een programma opgezet.

Lees ook:
Westerbork annuleert Nacht van de Vluchteling na bedreigingen uit Joodse en ultra-rechtse hoek

De Nacht van de Vluchteling gaat definitief niet door in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De directie van het centrum heeft de wandeling afgelast vanwege bedreigingen en intimidaties ‘uit Joodse kring’. Ook kwamen er dreigementen uit rechts-nationalistische hoek binnen. Directeur Dirk Mulder werd ook persoonlijk bedreigd. Veilig organiseren bleek onmogelijk.

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse onderduikkinderen pleiten voor opname migrantenkinderen uit Griekenland