Joodse organisaties in open brief aan Facebook: hanteer de IHRA-definitie

Twitter

Facebook moet de internationale antisemitisme-definitie (IHRA) onderschrijven en hanteren. Op die manier kan het social mediaplatform Jodenhaat nog beter tegengaan. Dit schrijven meer dan 130 Joodse organisaties uit verschillende landen in een open brief aan Facebook-directie. Met de brief hopen de organisaties dat topman Mark Zuckerberg om gaat voor de IHRA-definitie, die inmiddels al door verschillende overheden en de Europese Unie wordt onderschreven. Vanuit Nederland en België doen het CIDI, het IPOR, de Belgian Friends of Israel (BFOI) en Coördinatiecomité van Joodse Organisaties van België (CCOJB) mee. Op Facebook en andere sociale media zal actie gevoerd worden.

Complimenten
De brief begint met een compliment aan de Facebook-leiding voor het voornemen om de maatstaven rondom haatzaaien op het platform te herzien. Ook vinden de organisaties dat Facebook een goede voorzet heeft gedaan tegen het bestrijden van desinformatie en de verdraaiing van feiten. ‘Alhoewel een koploper wat betreft maatstaven voor platforms, slaagt Facebook er niet in om antisemitisme effectief te bestrijden. Daarom roepen wij Facebook op om de richtlijnen voor de definitie van antisemitisme, zoals opgesteld door de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), aan te houden’, schrijven de organisaties.

Voortrekkersrol
De IHRA moet dienen als basis voor het herkennen en bestrijden van antisemitisme. Op die manier kan Facebook een voortrekkersrol op zich nemen voor ‘de hele wereld van sociale media, in het creëren van een tijdperk van veiliger sociaal netwerken voor iedereen’. Joden zijn vandaag de dag massaal mikpunt van hatelijkheden en bedreiging. Zij melden het allermeest last te hebben van online antisemitisme, aldus de briefschrijvers. ‘Facebook heeft zelf al toegegeven geen richtlijnen te hebben voor het bestrijden van antisemitisme, en velen in de Joodse gemeenschap zijn gefrustreerd door de antisemitische inhoud, die sociale media platforms toestaan’.

‘Grote blinde vlek’
Facebook en andere sociale media lijken veel van de bekende uitingen van Jodenhaat niet te begrijpen, herkennen of onderkennen. ‘Dit gebrek aan inzicht creëert een grote blinde vlek waar gevaarlijke organisaties en individuen gebruik van maken om in alle vrijheid te kunnen opereren op sociale media’, vinden de Joodse organisaties. De IHRA-definitie kan de lacunes in het beleid van Facebook opvullen. ‘De IHRA-werkdefinitie voor antisemitisme verschaft Facebook een effectief middel om Joodse Facebook-gebruikers te beschermen. De effectiviteit van de definitie is de reden dat bijna veertig landen, waaronder de VS, de IHRA-werkdefinitie reeds hebben goedgekeurd en zijn gaan toepassen. Verder adviseert de meerderheid van NGO’s die antisemitisme bestrijden aan om de werkdefinitie aan te houden’.

Unieke kans
Volgens de briefschrijvers heeft Facebook heeft nu de kans ‘om een leidersrol en voorbeeldfunctie te vervullen, en om andere platforms aan te moedigen hetzelfde te doen en de plaag van antisemitisme van sociale netwerken te verwijderen’. De brief sluit af met een appel: ‘Wij roepen Facebook op om de daad bij het woord te voegen, en goede voornemens kracht bij te zetten, en de werkdefinitie voor antisemitisme van de IHRA volledig te omarmen’. De brief gaat vanaf 10 augustus rond en zal ook op Facebook en andere online plekken worden gezet, zodat er een zwaan-kleef-aan-effect zal ontstaan.

Joods Akkoord
Het is nog onduidelijk of Facebook de IHRA-definitie zal meenemen in het beleid om antisemitisme te bestrijden. Critici stellen dat de definitie te ruim genomen zou worden. Binnen de kaders ervan wordt bepaalde kritiek op Israël ook als antisemitisch beschouwd. Vaak is dit ook zo, omdat Israël en Joden veelal op één hoop worden gegooid. Antisemitische stereotypen of opmerkingen waar het om Israël gaat, zijn dan snel gemaakt. Niet alleen het Europarlement en overheden van landen, maar ook de politiek van Amsterdam heeft de IHRA-definitie omarmd. Dat gebeurde in 2018 in het Joods Akkoord. Alleen BIJ1 en de politieke beweging DENK tegenden niet vanwege de definitie en het Israël-onderdeel daaruit.

Lees ook:
Halsema onderschrijft Joods Akkoord: ‘We moeten optreden tegen antisemitisme’

Burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) van Amsterdam vindt het goed dat er in haar stad een apart Joods Akkoord (JA) is gesloten om antisemitisme tegen te gaan. “We moeten racisme en antisemitisme in Amsterdam bestrijden,” aldus Halsema, die in de gemeenteraad benadrukte dat het Joods Akkoord overeind moet blijven.

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse organisaties in open brief aan Facebook: hanteer de IHRA-definitie