Joodse studenten Utrecht voelen zich niet meer veilig

Pixabay Verlaan

Een groep Joodse en Israëlische studenten aan de Universiteit Utrecht (UU) voelt zich niet langer veilig op de universiteit. Hetzelfde geldt voor medewerkers van Joodse en Israëlische komaf. Het gevoel van onveiligheid komt omdat velen hen persoonlijk verantwoordelijk houden voor wat het Israëlische leger in Gaza doet. Dat meldt het universiteitsblad DUB.

“Ik liep langs de Universiteitsbibliotheek op weg naar een studieafspraak in het Langeveld gebouw. Er bleek toen een pro-Palestijnse demonstratie gaande te zijn. Enkele studenten zagen mijn ketting met Davidster en stormden op me af en riepen  ‘Daar is een jood.’ Op intimiderende wijze schreeuwden ze naar me toe: ‘Ben je voor of tegen genocide?’. Ik voelde me totaal overdonderd. Iemand van de beveiliging stond in de buurt, maar greep niet in. Toen ik probeerde weg te lopen, werd ik uitgemaakt voor kindermoordenaar,” aldus een verklaring in DUB.

Het gaat om een student Sociale Wetenschappen met een Joodse achtergrond die niet met haar naam in de universiteitskrant wil uit angst voor gevolgen. Zij durft ook niet meer naar de universiteit te komen, want ze voelt zich daar niet meer veilig. Deze studente is niet de enige: Ook een Joodse docente die anoniem wordt opgevoerd durft geen ketting met davidsster te dragen of laten zien uit angst voor repressailles. “Je merkt dat mensen je meteen aanspreken op je Joods-zijn, je behandelen als een vertegenwoordiger van deze groep en eisen dat je een standpunt inneemt.” 

De docente biecht op dat zij zich door haar Joods klinkende achternaam moeilijk kan verschuilen. “Ik word hier regelmatig mee geconfronteerd. Nog voordat de studenten die ik les geef, goedendag hebben gezegd, vragen ze of ik Joods ben, of ik kosjer leef en of ik mensen ken in Israël. Ze vragen ook meteen wat ik van het conflict vind. Het is best goed dat studenten nieuwsgierig zijn, maar het voelt erg ongemakkelijk om daar zo direct op aangesproken te worden. Sinds 7 oktober zijn mensen aan beide kanten van dit conflict zwaar getraumatiseerd.”

Beiden blijven liever thuis dan dat ze naar de UU gaan, zo blijkt. Ook horen ze bij een WhatsApp-groep van mensen die verbonden zijn aan de universiteit en een Joodse of Israëlische achtergrond hebben. De groep ontstond nadat ze het plan opvatten om samen een brief aan het College van Bestuur te schrijven “Wij merkten dat veel studenten en medewerkers zich heel eenzaam voelen in deze tijd. Meerdere mensen hebben vanwege discussies over het conflict vrienden verloren,” zegt een van hen tegen het magazine.

De Israëlische medewerker Boaz legt uit waar ze tegenaan lopen en wat ze aanhangig willen maken. “Wanneer een menigte ‘From the river to the sea, Palestine will be free’ roept, probeert deze de facto het bestaan van de staat Israël uit te wissen en daarmee van de acht miljoen Joden die daar wonen. Dit is een gewelddadige oproep, die niet democratisch is en voortkomt uit Jodenhaat.” Verder zijn er grote mispercepties over het zionisme. “Ik sprak met veel studenten op de campus en de meesten wisten niet wat de betekenis van zionisme is, namelijk het bestaansrecht en zelfbeschikkingsrecht voor een onafhankelijke Joodse staat.”

Boaz bezocht een lezing ‘Gaza in context’, die georganiseerd was door een specifieke groep, zegt hij. “Hun doel is niet om de deelnemers objectief te informeren. Ik vind dit soort bijeenkomsten erg indoctrinerend en niet passen in een academische wereld. Dit soort sessies zijn schadelijk en vergroten de polarisatie.” De groep vraagt het College van Bestuur om een dialoog mogelijk te maken op empathische basis. “Ik vind daarnaast ook dat de universiteit wel wat krachtiger mag optreden wanneer er intimiderende of beledigende slogans worden geroepen. In de huisregels staat duidelijk dat die niet zijn toegestaan,” aldus Judith.

 

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Wetenschap en digitaal » Joodse studenten Utrecht voelen zich niet meer veilig