Justitieel onderzoek naar Grote Moskee Brussel

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Na de politiek neemt ook justitie de Grote Moskee van Brussel onder de loep. De imams in opleiding krijgen er een salafistische interpretatie van de islam ingeprent met boeken die op­roepen tot haat tegen Joden, on­gelovigen en homoseksuelen. Dit soort propaganda gebruikt Al Qaeda ook in zijn opleidingen.

Het OCAD (Orgaan voor de Coördinatie van de Analyse van de Dreiging) waarschuwde er al voor. De imamopleiding in de Grote Moskee is er één van de extremistische variant. Het anti­terreurorgaan wees op opleidingsboeken die stelden dat Joden ‘een corrupt, gierig en perfide volk’ zijn. Moslims die er andere gedachten op na houden, moeten worden gedood. En homoseksuelen moeten van gebouwen worden gegooid.

Eind mei lekte de nota van het OCAD al uit. Nu is het openbaar ministerie een opsporingsonderzoek gestart. Dat bevestigt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) op een parlementaire vraag van N-VA-fractieleider Peter De Roover. Als het parket inbreuken op de antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving vaststelt, dan volgt een vervolging.

De Roover is tevreden dat het parket er werk van maakt. “Maar ze moesten niet wachten op het rapport van het OCAD. Die boeken zijn al in omloop sinds de jaren tachtig. We kunnen zulke praktijken niet tolereren. Ik mag hopen dat justitie nu eindelijk voldoende actief zal optreden.”

Hij waarschuwt ervoor dat het materiaal ook elders in moskeeën en gevangenissen circuleert. “Mensen van de moslim­gemeenschap die op zulke haatpropaganda stoten, stappen het best naar justitie.”

Sinds de aanslagen van 22 maart pakt ook de politiek de Grote Moskee aan. Het orgaan wordt met Saoedisch geld betaald en staat bekend als een kweekvijver van extremisten. De re­gering besliste al om de Saoedische concessie stop te zetten. “De Grote Moskee moet een duurzame relatie uitbouwen met de Belgische overheid met respect voor de wetten van ons land, waarbij een tolerante islam wordt uitgedragen,” zei Geens toen.

In april 2019 gaat de Arabische geldkraan dicht. Een studiegroep van de Belgische regering buigt zich over een nieuwe structuur. “Om zo veel mogelijk stromingen en een nieuwe generatie van jonge imams binnen een Belgische islam een kans te geven, zal niet alleen de Moslimexecutieve er gehuisvest worden,” zegt Geens. “Ook de lokale geloofsgemeenschap en eventueel een instituut voor de studie van de islam of een tentoonstelling over de islam­cultuur kunnen er terecht.”

Categorie:

Home » Nieuws » Justitieel onderzoek naar Grote Moskee Brussel