KAA Gent voetbalt gewoon tegen Maccabi Haifa

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

KAA Gent zal gewoon voetballen tegen de Israëlische club Maccabi Haifa. Daarmee wordt een oproep van de anti-Israëlische organisatie Palestina Solidariteit genegeerd. “Het is niet de taak van de club om ons in zo een delicate kwestie te mengen. De match annuleren is niet aan de orde,” zegt Tom Vandenbulcke van KAA Gent.

Geen keuze

De twee clubs komen volgend jaar tegen elkaar uit in de achtste finale van de Conference League. KAA Gent is niet voor Israël of de Palestijnen, benadrukt Vandenbulcke tegenover Het Nieuwsblad. “Het is niet de taak van een voetbalclub om ons te mengen in zo een delicate kwestie. Laat ons maar gewoon voetballen. En als we al een boodschap moeten uitdragen, is het er een van vrede en respect.”

‘Solidariteit moet’

Volgens Palestina Solidariteit moeten de club en spelers ‘solidariteit tonen met het Palestijnse volk’. De activisten zeggen dat de wedstrijd bijdraagt aan ‘het normaliseren van apartheid en onderdrukking te stoppen tot Israël zijn racistisch beleid beëindigt en zich aan het internationaal recht houdt’. Dit alles zegt de organisatie in een open brief aan KAA Gent.

Geen boycot

Vorige week kwam de Gentse club al uit tegen Maccabi Tel Aviv, de grote rivaal van Maccabi Haifa. Ook niet was er een oproep tot actie en een boycot. Trainer Hein Vanhaezebrouck zei dat er ‘niet echt keuzes moeten worden gemaakt, we moeten enkel maar kiezen voor verstandhouding, vrede, begrip voor iedereen, leefbaar leven voor iedereen. Daarom moeten we geen partij kiezen’.

Young Boys

Maccabi Haifa wist zich niet te plaatsen voor de Champions League. Tegen Young Boys uit Bern kwam de club uit op 0-0 in eigen huis en 3-0 in Zwitserland. In de Europa League wist de ploeg zich te handhaven in een zware groepsfase, waarin ze de derde plaats bereikten achter Villarreal en Rennes. Door de oorlog tegen Hamas moest de club de wedstrijden in de AEK Arena in Griekenland en de Puskas Arena in Hongarije.

Categorie: | |

Home » Nieuws » België » KAA Gent voetbalt gewoon tegen Maccabi Haifa