Kanye West opnieuw in beeld om antisemitische uitlating

Kim Kardashian en Kayne West
Kim Kardashian en Kayne West (Beeld via Wikimedia Commons)

Rapper Kanye West kon het toch niet laten en heeft weer antisemitische uitlatingen gedaan. Dit keer tegenover een Joodse collega, die hij beledigde door hem weg te zetten om zijn Joods zijn. Het gaat om Alex Klein, een voormalige zakenpartner van de artiest. Het fragment zit in een nieuwe documentaire van de BBC, die gaat over de kerkgemeenschap die West in Californië bezoekt. Vorig jaar ontstonden er ook al problemen rond de anti-Joodse opvattingen van de rapper, die in de ban werd gedaan door Hollywood en verschillende bedrijven.

Pijn doen

“Kanye was erg kwaad weet je, hij zei: ‘ik wil je slaan’ en ‘je bent precies als die andere Joden’, bijna genietend van hoe beledigend hij kon zijn,” zegt Klein in het BBC-programma. Hij en West werkten samen voor diens album Donda 2. “Hij deed die uitspraken in de hoop mij pijn te doen. Ik vroeg hem: ‘denk je echt dat Joden samenwerken om jou tegen te houden?’ en hij zei: ‘ja, ja dat doe ik’.” De aantijgingen zijn voorgelegd aan West, maar die heeft nagelaten om erop te reageren. Hij beoogt mee te doen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgend jaar.

Infowars

West raakte eind 2022 in de problemen door vergaand antisemitisme. In het Amerikaanse extreem-rechtse programma Infowars zei hij Hitler en de nazi’s te bewonderen. Hitler had volgems hem veel goede dingen gedaan. “Ik mag niet hardop zeggen dat deze man iets goeds heeft gedaan, en daar ben ik klaar mee.” In de uitzending, gepresenteerd door de complotdenker Alex Jones, ging hij zelfs voor Jones te ver. Ook had hij een diner in het resort Mar-a-Lago met de extreem-rechtse nationalist Nick Fuentes, georganiseerd door oud-president Donald Trump.

In de ban gedaan

De uitingen van West vielen slecht in Hollywood en de muziekindustrie, die niets meer met hem te maken willen hebben. Hij raakte zijn manager kwijt en zijn ex-partner Kim Kardashian nam het op voor de Joodse gemeenschap. ‘Haatdragende taal is nooit oké of goed te praten’, schreef socialite Kardashian op Twitter. ‘Ik steun de Joodse gemeenschap en vraag een onmiddellijk einde te maken aan het verschrikkelijke geweld en de haatdragende retoriek tegen Joden’.

Kledingmerken Adidas en Balenciaga verbraken de lucratieve sponsordeals met West. Verder riep de Amerikaanse actiegroep StopAntiSemitism riep hem uit tot ’antisemiet van het jaar’.

Lees ook:
Trump dineerde met Kanye West en extreem-rechtse voorman Nick Fuentes

Donald Trump heeft vorige week dinsdag een etentje gehad met de antisemitische rapper Kanye West en de prominente rechts-extremist Nick Fuentes. Beide heren waren bij de Amerikaanse ex-president te gast op diens vakantievilla Mar-a-Lago in Florida. Beiden staan bekend om hun antisemitische uitlatingen en opvattingen. Democraten en anti-racistische groepen hebben grote kritiek geuit op Trump, die stelde niet geweten te hebben dat Fuentes zou meekomen met West, alias Ye. Die laatste hoopt Trumps toekomstige vicepresidentskandidaat te worden.

Categorie: |

Home » Nieuws » Kanye West opnieuw in beeld om antisemitische uitlating