Kerstgroet vanuit Israël van Sjoa-overlevende Joseef Vleeschhouwer

YouTube

Joseef Vleeschhouwer zat als jongen ondergedoken in Friesland. Hij was een van de Joodse kinderen die uit de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg werd gered en bij een onderduikgezin werd ondergebracht. “Twee koeriersters brachten mij vanuit Amsterdam, via Stavoren naar Makkum,” vertelt Vleeschhouwer in een opgenomen video voor de stichting Elah. Bij zijn onderduikfamilie leerde hij Fries spreken en ook paling eten, en hij leerde één te zijn met de Friezen. De YouTube-video werd gegeven aan het Friesch Dagblad. Via die weg wilde Vleeschhouwer de lezers aanspreken en de Friezen eren die hem hebben helpen overleven. Bekijk zijn Kerstgroet aan de lezers hier:


Vleeschhouwer vertelt dat het hem goed gegaan is in het leven. “Ik heb gestudeerd, werd ingenieur, leerde een lieve vrouw kennen, met wie ik kinderen en kleinkinderen kreeg. We verhuisden naar Jeruzalem en wonen sindsdien met veel voldoening in Israël.” Ook krijgt hij hulp van de stichting Elah, die Nederlandse Holocaust-overlevenden in Israël psychische hulp verleent. “De oorlog is altijd aanwezig gebleven. Dat ik plotseling mijn huis heb moeten verlaten, een andere identiteit heb moeten aannemen, andere gewoontes en een andere taal moest leren, mijn familie niet meer kon zien, dat mijn oma en vele neefjes en nichtjes vermoord werden, dat beïnvloedde mijn ouders en ook mij. Het verdriet daarover maakt dat ik soms hulp nodig heb. Die krijg ik al twintig jaar af en toe van de stichting Elah.”

Lees ook:
Elah viert Dag van de Psychische Gezondheid

Wereldwijd is het de Dag van de Psychische Gezondheid. Talloze organisaties vragen vandaag aandacht  voor hun werkzaamheden binnen de geestelijke gezondheidszorg. Ook de Stichting Elah Nederland, die Elah Israël ondersteunt bij de psychische en sociale hulpverlening van Nederlandse Sjoa-overlevenden in Israël.

Categorie:

Home » Nieuws » Kerstgroet vanuit Israël van Sjoa-overlevende Joseef Vleeschhouwer