Keyl uit ‘mediaforum’ Radio 1 gekeild om klimaatstandpunt

Catherine Keyl (beeld: NPO Radio 1)

Opiniemaker, journaliste en mediapersoonlijkheid Catherine Keyl is naar eigen zeggen uit het Mediaforum van Spraakmakers (Radio 1) gezet omdat haar standpunt over klimaat niet beviel. Ze is er telefonisch uit ‘gegooid’, zegt ze in De Telegraaf. “Ik heb een vervelende mededeling voor je”, kreeg ze van de eindredacteur te horen. “We vinden dat je niet meer moet komen.”

Kritisch over klimaat

Het Mediaforum is een vaste rubriek van KRO-NCRV’s Spraakmakers, een van de ochtendprogramma’s van Radio 1. Keyl is sinds enige jaren in het forum actief en ventileert daar haar menig over actuele zaken in de media. “Ik ben nogal kritisch geweest over de klimaatmaatregelen. Dat is me niet in dank afgenomen,” aldus Keyl in de krant, waar ze ook een column heeft.

Groenteman

De 76-jarige mediapersoonlijkheid wordt vervangen door een generatiegenoot, zo kreeg ze van een redactielid te horen. “Nee, ik was niet te oud, zei die dame. Ze wilden alleen nog maar programmamakers in dat forum. Wie voor mij in de plaats kwam? Hanneke Groenteman. Ook geen máker, maar wel met een mening die ze klaarblijkelijk liever horen.” Groenteman staat bekend om haar links-progressieve imago en standpunten.

Carice van Houten

Keyl was kritisch op actrice Carice van Houten, die zichzelf met klimaatactivisten vastklampt aan de A12. Volgens Keyl zijn er ‘actrices die op de A12 gaan liggen als protest tegen het milieu, maar die vervolgens wel drie keer per maand naar Amerika of Australië heen en weer reizen omdat ze er vriendjes of werk hebben’. En: “Als je ze er dan naar vraagt, heet dat functioneel reizen. Ja, lekker principieel. Net zoiets als die milieu fanatiekelingen die natuurlijk wel zelf elke dag minstens twintig minuten douchen, omdat ze dat gewend zijn.”

Voetbal Inside

Kritisch of niet, volgens Keyl mag zij niet meer in het Mediaforum plaatsvinden om haar kritische standpunten over het klimaatbeleid. Mogelijk is er nieuw werk voor haar, want kopstuk Johan Derksen van praatshow Voetbal Inside liet zich onlangs positief over haar uit, zo merkt de Mediacourant op. Verder is ze al meer aanwezig in het publieke debat, onder meer door optredens op radio en tv, en door haar vaste column in De Telegraaf.

Oorlogsvader

Catherine Keyl werd geboren als dochter van een katholieke moeder en een niet-religieuze Joodse vader. Tijdens de bange jaren ’40-’45 zat hij in het verzet met onder andere Henk Sneevliet. Haar vader werd opgepakt na het doden van een Duitse officier. Via de gevangenis van Scheveningen en kamp Vught kwam hij in concentratiekamp Sachsenhausen terecht. Na de oorlog sprak hij niet over zijn ervaringen, maar hij terroriseerde zijn gezin om zijn kinderen te harden voor een volgende oorlog. Op latere leeftijd reconstrueerde Keyl het leven van haar vader in het boek ‘Oorlogsvader’.

Loopbaan

Catherine Keyl begon haar loopbaan in 1971 als regie-assistente en producente bij de IKON. Hierna werkte ze twaalf jaar lang voor het actualiteitenprogramma Hier en Nu van de NCRV, zowel in het binnen- als in het buitenland. In het seizoen 1985-1986 presenteerde ze het AVRO-programma Opsporing Verzocht en werkte ze nog drie jaar voor AVRO Service Salon, waarna ze overstapte naar de commerciële televisiezender RTL 4. Daar maakte ze onder meer furore met De 5 uur show en het praatprogramma Catherine. Enige tijd had Keyl haar eigen tijdschrift. Ze heeft een Joodse achtergrond.

Lees ook:

Categorie: | | |

Home » Cultuur » Keyl uit ‘mediaforum’ Radio 1 gekeild om klimaatstandpunt