Nieuwe brief toont aan dat paus Pius XII van Sjoa afwist

Pius XII
wiki

Er is een nieuwe brief opgedoken waaruit blijkt dat paus Pius XII in 1942 afwist van de Sjoa. Het gaat om een brief van een Duitse jezuïet die in het verzet zat en er melding van maakte dat in Polen zesduizend Joden per dag werden vermoord. In 2020 dook al een brief op van de Amerikanen aan Pius XII, ook uit 1942, waarin melding werd gemaakt van de genocide op de Joden.

Moeilijk vol te houden

De Italiaanse krant Italiaanse krant Corriere della Sera heeft de vondst bekendgemaakt. Het wordt in het artikel echter niet duidelijk of de paus de brief zelf ook gelezen heeft. In ieder geval heeft zijn entourage de brief gelezen. Volgens de krant wordt het voor het Vaticaan erg moeilijk om te blijven volhouden dat Pius XII er niet van wist – sinds decennia het officiële standpunt van de Heilige Stoel.

Onduidelijk

Het blijft echter onduidelijk waarom de ‘oorlogspaus’ zich nooit heeft uitgesproken over de Sjoa. Uit eerder onderzoek bleek echter al dat hij de nazi’s te vriend zou hebben gehouden om te voorkomen dat de katholieke kerk in nazi-Duitsland in de ban werd gedaan en geestelijken zouden worden vervolgd. Tegelijkertijd beweren zijn aanhangers nog steeds dat Pius XII zich achter de schermen heeft ingezet om Joden te redden.

Amerikaanse brief

Op de brief die nu in Italië en daarbuiten het nieuws heeft gehaald staat de datum 14 december 1942. Een paar jaar geleden werd echter bekend dat de Amerikanen de paus al in september 1942 van de Sjoa op de hoogte hebben gesteld. Duitse historici hebben die brief ontdekt tijdens onderzoek in de archieven van het Vaticaan, dat sinds enige jaren is opgesteld voor onderzoekers.

Nazi-prins

In juni van dit jaar werd bekend dat Adolf Hitler tussen 1939 en 1941 heeft geprobeerd om een geheim akkoord te sluiten met Pius XII. Hij stuurde daarvoor prins Philipp von Hessen naar Rome om in het geniep te praten met de heilige vader, die in eerste instantie kritiek had op de nazi’s. De prins was een prominent lid van de NSDAP en stond zeer dicht bij de Führer. Twee jaar lang werd de paus door Hitler aan het lijntje gehouden. 

Pauscast

In de ‘Pauscast’ van Vaticaan-correspondent Andrea Vreede en Vaticaan-watcher Wilfred Kemp werd in december 2022 al een aflevering aan ‘de zwijgende paus’ gewijd. Hierin geven Vreede en Kemp meer inzicht in de ingetogen en omstreden paus Pius XII, die voor zijn pontificaat jarenlang in Duitsland had gewerkt en Duits sprak. Ook vertellen ze over hoe het beeld over de ‘oorlogspaus’ vanaf 1963 kantelde en inktzwart werd. Maar klopt dat beeld?

Lees meer:

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Religie » Nieuwe brief toont aan dat paus Pius XII van Sjoa afwist